Nedělní relax / Sunday relaxation

by April 22, 2012 7 comments
Já a Johari :)
Me and Johari :)

Poslední dobou trávím většinou nedělní dopoledne s Johari v bazénu, pak dám vířivku a sauničku. Žádné těžké tréninky, spíš sranda a relax. Lehce si zaplavem a pak děláme různé skopičiny, třeba běžeckou abecedu ve vodě atd.
Dneska jsem se snažila si procvičit obrátku pod vodou. Zjistila jsem, že obrátka samotná je celkem v pohodě, co je problém, je ta hnusná chlorovaná voda v nose. Pálí mě z toho občas až na vršku hlavy. A pak samozřejmě nemůžu plavat dál, musím se zastavit a nějak to z toho nosu vyhnat. Takže je jasný, že málo vydechuju nosem. Zkusila jsem se jen tak ponořit a vydýchnout jen nosem. A nešlo to. Ani na podruhý, ani na potřetí... Ale bylo mi hned jasný, že problém je jako obvykle v hlavě. To bylo výchovy, že slušná holčička do vody nesmrká a nečurá (to sem úplně nepatří) a teď to má takovéhle následky. Tak jsem oběma rukama chytla rty k sobě a ponořila se. Teď mi nic jiného než nos nezbývá. A hele, šlo to. Ještě parkrát, pak kotoul, otočka a bylo to. Bez vody v nose. Hurá! Jak mě nerozptylovala voda v nose, tak jsem se mnohem líp orientovala a všechno to bylo najednou docela jednoduchý.
Samozřejmě, ještě to budu muset pořádně potrénovat. Abych vydržela dostatečně silně vydechovat nosem celou dobu, co se otáčím, musím se nadechnout těsně před otočkou na konci bazénu a to se mi moc nedaří. Takže většinou mi dojde vzduch v půlce otáčky a než vyplavu, už mám zase plný nos vody :)

I usually spend the Sunday morning with Johari at the pool and then at jacuzzi and sauna. There are no hard drills - it's more just pure fun and relax. We swim easily and then do a lot of running and jumping at the water.
Today I tried to practice the flipturn. I've discovered that to to the flipturn itself it's not hard for me - it's the chlorine water in my nose that makes the discomfort. I can't breath out by my nose sufficiently. I've found out that it's just some kind of mental problem - I had been afraid of blowing my nose into the water. So I used both my hands to push my lips together not to breath out by my mouth as usually and use my nose instead. And it worked :) Then I was able to breath out by my nose only and then I tried to do some more flipturns and I really had no water in my nose! :) The discomfort was gone and the feeling was awesome. Because there was no feeling that something is burning in my nose I was able to focus completely on my position at the water and do the flipturn more properly :)
Well I still need to train it a lot. As I need to be breathing out for all the time of the flipturn I need to breath out a lot of air to be able to finish the flipturn without any water in my nose. That means to breath in just before starting the turn. And that's not always easy to time it :)

7 comments:

  1. Moc vam to spolu slusi! To ja bych se pri takovym cviceni i treba utopil..12:)

    ReplyDelete
  2. Tam to nejde, je tam vsude vody jenom tak po prsa :))

    ReplyDelete
  3. Jó relaxace v bazénu, v sauně či páře, to je paráda, tiše "závidím", v práci mi to nehrozí :-)) Otočku na konci bazénu jsem se nikdy nenaučil (asi ani nenaučím:-))) a obdivuji tvou výdrž to opakovat ji i s vodou v nose, brrrrr:-))))
    @12Honza: No právě v takové hloubce je to pro nás "kovadliny" na utopení jako dělané,že :-)

    ReplyDelete
  4. 1bubobubo: Co ja vim, tak si ted uzivas jeste lepsi procedury, nebo uz ne? :)) A prave opakovani s vodou v nose se snazim zabranit :)

    ReplyDelete
  5. Bubo ma pravdu.. kdyz je talent:), tak se da utopit i ve vode po pas... Ale sauna a para, to je dobrej napad.. 12:)

    ReplyDelete
  6. Ta relaxace po bazenu je naprosto dokonala, tesim se na ni vzdycky uz od pondelka :) Pokazde uplne citim, jak ty svaly povoluji, je to fakt super.

    ReplyDelete
  7. kotoulovka, no fuj. Do toho se už na stará kolena pouště nejspíš nebudu. Ani do sauny moc nemůžu, natož dopoledne, mám po ní totiž nezřízenou chuť na pivo :-). Takže taková správná lehká motivační závist a v neděli dopoledne budu raději jezdit na kole.

    ReplyDelete