Odpočinek, šlapky a škytavka / Relax, pedals and hiccup

by May 12, 2012 12 comments
Tento týden jsem plánovala odpočinkový, ale ne zase tolik, jak nakonec byl. Ale vlastně  mi to vůbec nevadí :) Kvůli puchýřům na dlani jsem nemohla ani jít plavat, ani jezdit na kole až do pátku (a i v pátek to ještě slušně bolelo). Takže jsem si jen užívala své krátké bosoběhy a zašla si na masáž nohou.
Včera jsem konečně našla odvahu a vyšla už od baráku na boso. Ono totiž, jak nejsem zvyklá, tak jen tak shodit boty a vyběhnout, to bylo takové divné. Včera jsem se tou chůzí už trochu přepla do bosého režimu a pak to šlo snáz. Navíc pohledy lidí, co si všimli, že mi něco chybí, stály za to :) Někteří dělali, že nic, jiní své překvapení neskrývali. Byl pěkný hic, skoro 30 ve stínu, všechno bylo takové líné, pomalé, upocné, včetně mého krátkého bosoběhu. Zase jsem si udělala i trochu technických cvičení a zase jsem cítila, jak mám ty Achilovky a lýtka zkrácené. Snad se to časem spraví. Nejdůležitější teď je, že mě zatím nic nebolí. Doufám, že to "zatím" vydrží na věky.

  Ken Bob - vyfoceno z knížky
Ken Bob - picture taken from the book

Inspirována Kenem Bobem, chtíc bosé nohy tak často, jak je to jen možné, na vlně euforie z nové epochy (jako že třeba zase budu běhat), jsem se rozhodla, že vyzkouším i bosoježdění na kole. Koupila jsem si pár nejlevějších bavlněných návleků na lýtka (dokonce měli i v týmové barvě), nabalila je na šlapky a vyrazila. Myšlenka, že mě čtyři vrstvy bavlny ochrání od kovových výstupků na šlapce se ukázala být úplně blbá :) Po několika kilometrech jsem našla celkem dobrou pozici chodidla na šlapce, ale bohužel kovové hrboly na pedálu, konstruované, aby se dobře zakously do podrážky boty, se mi pořád i přes ponožky zakusovaly do nohou. Když jsem jela po rovince, tak to šlo, ale jak jsem měla šlapat do kopce a nebo si stoupnout do pedálů, tak to fakt tlačilo.



Po příjezdu do práce naštěstí žádné následky, nic nebolelo, ale byla jsem teda docela ráda, že to mám jen šestnáct kilometrů. Samozřejmě, že jsem si s sebou nevzala žádné boty jen tak pro jistotu. V práci mám akorát elegantní lodičky, ve kterých jsem teda domů rozhodně jet nechtěla. Aby to domů jelo příjemnější, rozhodla jsem se, že si koupím ještě jedny ponožky, třeba to pomůže.


A taky že je, bylo to mnohem lepší. I když teda rozhodně ne úplně dobrý. Nejlepší část ale měla teprve přijít - do kopce před barákem (asi kilometrové docela drsné stoupání), jsem kolo tlačila, protože to bylo výrazně pohodlnější, než si nechat tlačit ty kovové šlapky do chodidel. Jenže jsem dostala docela vytrvalou, intenzivní a silnou škytavku. Tak jsem tlačilo do kopce kolo a škytala u toho, po každém škytnutí se vždycky lidi posedávající na zahrádkách otočili, kdo to tam škytá. Napadlo mě, že musím vypadat, jako trochu na mol, bosá a škytající, tlačící kolo. Přišlo mi to hrozně vtipné a neubránila jsem se smíchu. Tak teď už to teda musí vypadat tuplem vtipně. Dostala jsem slušný záchvat smíchu, čím víc jsem se smála, tím mi to přišlo celé vtipnější. Bosá, střídající se výbuchy smíchy s potlačováním smíchu, škytající, ale šťastná - měli jste vidět ty pohledy! :)))
I když to byla fakt super sranda (svěží vítr na nožky místo teplých smradlavých bot a milé a pobavené pohledy ostatních - i když jsem zrovna vypadala střízlivá), dám tomu asi ještě trochu času. Jednak potřebuju vyřešit ty nepohodlené šlapky a taky bych měla dát tělu čas, aby si na to všechno zvyklo.

První měsíc s Garminem :)
First month with Garmin :)

I planned this week to be a recovery week but not so much as it actually was. I was not able to swim nor bike till Friday because of hurt palm. So I just enjoyed my barefoot sessions and a massage of my legs. Yesterday I went already barefoot from the front door and enjoyed the surprise and amusement (sometimes tried to be hidden sometimes not) of the people I met and who noticed that I miss something on my feet. It was almost 30 degrees of Celsius (86 degrees of Fahrenheit) so everything was like lazy and slow, even my short run. I made the technical exercises again and noticed again how shortened my Achilles tendons are. I hope it will get better by the time. The most important is that nothing hurts (yet, I hope that "yet" will persist forever).
Inspired by the Ken Bob, wanting to spend such as much time barefoot as possible and in the euphory of the new epoche comming (for me - another hope to be a runner again:) I decided to try the barefoot cycling. I've bought a cotton calf covers, wrap the pedals by it and moved off. Well, it was not such smart idea. The believe of beeing protected from the iron knobby pedals by four layers of a thin sock was stupid :) After a few kilometers I was able to find quite nice feet position however the iron bumps designed well to bit into the shoe bited into my feet though the socks. It was no big deal when riding on the flat terrain however hills and passages where I needed to stand up to the pedals it hurt. There was no pain, no impact, after I arrived to the work however I was quite glad that it's only sixteen kilometers to the work.
Of course I hadn't packed any shoes just for sure. Only shoes I have at work are elegant court shoes (pumps) in which I really didn't intend to ride a bike. But I wanted to prevent the discomfort for the way back thus I decided to buy another pair of covers for the way home.
It helped a lot but it still was not so comfortable. By the way home I got a really strong and persistent hiccup :) I pushed the bike up the hill (more comfortable than push my feet into the pedals), barefoot, having a hiccup. Every time I hiccuped everybody sitting in the gardens around had a look - I realized that I probably looked like I was drunk a lot. It was so funny that I started to laugh. So it looked even more funny which caused a real laugh attack :))) You should have seen the faces of those people :))
Even it was fun (nice cold wind instead of a warm smelly shoe and all the looks and smiles from other people - even at the moments I didn't look like drunk) I think I would give it more time and try it again later after some time. I have to solve the pedals better and I shouldn't change so many thinks at such a short time - to get the body used to the new stereotypes slowly and to be able to discover the cause of possible problems (I hope I won't use this benefit).

12 comments:

  1. tak to je sila bosoběh to snad ještě beru ale bosokolo to už je skoro moc i na mě :)) Ať ti to vydrží :)) A hlavně si nic neudělej.

    ReplyDelete
  2. No to uz je na boso TT:), boso-plav uz mas, ted jsi pridala zbuvajici dve discipliny... Smeju se, jak te vidim s tim kolem.. rikaji, tak je fakt na mol, skytavka jaksvinja, i boty nekde zapomnela..:) At se dari! 12:)

    ReplyDelete
  3. ll: A co ty, lepsi? :)

    12Honza: Jj, to uz me taky napadlo, ze to by mohlo byt zajimave, tak treba to nekdy dam :) Jinak ja se taky jeste dneska smeju, kdyz si vzpomenu na ten vcerejsek :))

    ReplyDelete
  4. Tak tohle mě opravdu pobavilo. To vymyslí jen život :-) Škytající a chechtající bosokolo tlační :-)))) MSF!

    ReplyDelete
  5. Doporučuji tyto: http://www.kolokram.cz/product_info.php?products_id=6445

    :D

    Jinak tlačení naboso s barevnými pedály a škytavkou nemá chybu. :-)

    ReplyDelete
  6. Zahradničení s Garminem, to zní dobře. :)) A kudy tak většinou bosokolo tlačíš, protože to se musí vidět? Jednou jsem tě potkal na Lazarský... bez kola. :)

    ReplyDelete
  7. Advid:
    :) Ja bych potrebovala asi spis nejaky opravdu rozmerny pedaly :) Ale spis asi naslapy, kvuli pretizenymu zadku.

    Sewy:
    To zahradniceni bylo bez Garmina samozrejme :) Ale zapsat se to muselo, protoze to bylo narocny .)
    Ted jezdim zase v botach, jak jsem psala, zatim bosokolo ne :)
    Na Lazarasky... a tos nemoh neco houknout? :)

    ReplyDelete
  8. Škoda, jsem čekal nějaký pěkný graf tepů přitom zahradničení. ;))
    Já jsem houkal na tramvajáka, aby zastavil, ale neposlechl mě překvapivě. Ale stejně pochybuju, že bys mě poznala nebo ne?

    ReplyDelete
  9. Sewy: Jo tys byl v tramvaji. A tos me poznal z tramvaje? :-o :) Jsi me prave odhalil - ja si samozrejme vubec nepamatuju, jak vypadas :( Trapny, strasne trapny. Kdyz ja jsem to nejak asi nebyla po te sahare schopna vstrebat, jsem byla krapet mimo, jsem to okamzite zase zapomnela.

    ReplyDelete
  10. No jasné, takovu babu. :) V pohodě, omlouvá tě ten hic a že jsi v důsledku toho viděla nejspíš rozmazaně. :)) Až se potkáme tak se ti důrazně připomenu. :D

    ReplyDelete
  11. :))) Jj, priste musis kricet z okynka :)

    ReplyDelete
  12. Aj Marichuy z telenovely Cuidado con en ángel jazdila na bicykli bosá. Ja tiež rád chodím po vonku bosý, ale skôr pešo než na bicykli. Ale je to super byť medzí ľuďmi len tak - bosý.

    ReplyDelete