První chůze na boso / Barefoot walk for the first time

by May 06, 2012 9 comments
Je to ironie, že první procházku na boso jsem dneska absolvovala až 27 let po tom, co jsem narodila (bosá:).
Původně jsem s Johari měly jít jako obvykle plavat a saunovat se, ale po tom, co se mi včera povedlo si udělat a hned strhnout na dlani dva velké puchýře, plavání dneska nepřipadalo v úvahu. Rozhodly jsme se projít se lesem po mých oblíbených kopcovitých stezkách. A já, po přečtení půlky z první knížky o bosoběhání, jít kousek úplně bosa.


Musím říct, že knížka je to fakt naprosto skvělá, můžu ji doporučit úplně všem. Ne jen těm, kdo by chtěli běhat bosí, ale skutečně úplně všem. Není možné, abych sem napsala v jednom odstavci ve zkratce, čím mě to tak dostalo - má skoro 250 stránek a je skutečně úplně natřískaná vysvětlením teorie, radami, vtipy, příběhy a obrázky. Možná něco napíšu později, až si to všechno vyzkouším a budu to moct posoudit. Mám už i určitou teorii o tom, co se mi to vlastně stalo, že to najednou nechce běhat, čím to je a jak se to celé dělo. Tak jsem zvědavá, jestli mi to další zkušenosti potvrdí, nebo mám zase jen nějaké svoji mimózní teorie :)
Takže jsme šli do lesa a někde v půlce jsem si sundala boty :) a šla skoro dva kilometry úplně bosá. Můžete vidět v grafu - výrazné snížení tempa :) Byla tam spousta ostrých kamenů a kamínků a tak jsem se snažila vybavit si všechny ty rady - uvolnit chodidlo, uvolnit lýtka (ano, lýtka - už žádná bolest Achilovky, teoreticky!), pokrčit kolena... :) A taky jsem si vzpomněla na spoustu, které jsem nebyla schopna dělat - např. nekoukat se těsně pod nohy (taky jsem díky tomu dostala ránu větví do hlavy), ale to prostě nešlo, tolik děsných kamenů a taky slimáci a dokonce konince... do toho všeho se mi vůbec nechtělo riskovat, že šlápnu - jako nezkušenému bosochodci by se mi to určitě povedlo. Skákala jsem jako kamzík - občas radostí, občas bolestí :) (špatná technika, to umí šutýrek zabolet:) Ale nebylo to vůbec špatné, spíš to bylo hodně nezvyklé. Pak jsme došli na úsek cesty, který byl příjemný - málo kamínků, hodně čisté hlíny a jehličí - v grafu vidět mírné zrychlení. A pak se zase vrátila stará kamenitá úzká a skloněná cesta - v grafu možno pozorovat opět pokles tempa :D Někde tam už jsem začala mít pocit, že ploska chodidla začíná mít trochu dost a začala jsem se těšit, až se obuju. Jediné, co mě bránilo v propuknutí paniky, že mi mizí kůže na chodidle a za chvíli tam žádná nebude, bylo, že chodidla jsem hodně citlivá a tak i když to začíná být cítit nepříjemně, ještě se určitě nic neděje. A taky jsem se snažila zachovat si nějakou čest před Johari a Vaškem, co šli se mnou :D Soustředila jsem se na techniku a šlo to.

Přezouvání do bot / Back to shoes

Došli jsme k potoku, umyla jsem si chodidla - kupodivu byla mnohem čistší, než když chodím v létě v sandálech - vlastně byla po namočení skoro úplně čistá. A neměla jsem jediný škrábanec, puchýř, nic. Ledová voda byla hrozně příjemná. Nazula jsem si zase pětiprsťáky, ale hned, jak jsem to udělala, se mi zase trochu chtělo je sundat a znova zažít ten hustý pocit úplně bosých nohou. Ale jsem naštěstí docela rozumná a tak jsem to neudělala :))
Plánuju dočíst knížku a uvést teorii v praxi - pomalu začít běhat na boso :). Ken Bob, autor knížky, doporučuje běhat na boso bez jediného běhu v botách (ani v minimalistických, což po dnešku chápu - od pětiprsťáků k úplnému na bosu je to velký rozdíl) alespoň tři měsíce v kuse, aby si tělo znovu našlo správnou techniku. Pak bych mohla být schopná běhat i v botách správně. Takže jsem si to dobře načasovala, teď přes léto by to mohlo jít. Ale nečekejte, že na konci léta si střihnu na boso maraton :)) Doporučuje, a nehledě na to, cítím to sama, že bych měla začít velmi pomalu. Např. uvádí tři dny v prvním týdnu po pěti minutách běhu. Tak uvidíme, jak tohle dopadne! :)
So it's a great timing for me to run barefoot through the summer. But don't expect me to run the marathons barefoot in a month! :)) He really recommends (and no matter that I feel I should) to start slowly - like 5 minutes three days a first week etc. So let see how is this going to happen! :)
Isn't it strange? I've done my first barefoot walk in outside after 27 years of my life. Today :) We were planning the swimming and sauna today as usually with Johari however I made and peeled off two huge blisters on the palm of my right hand yesterday so no swimming possible for today. We decided to have a walk to my favorite hills in the woods. And I after reading first half of the first barefoot running book decided to walk some part completely barefoot.
I need to say that the book is really awesome - I can recommend it anyone. Not just for people who want to run barefoot. Really anyone :) Don't expect me to summarize all the theory here in one paragraph. The book has almost 250 pages and it's really stuffed by all the theories, advices, jokes and stories. Well, I will write something more about the theories written there later probably - after I try it all and be able to review it. Yet I have some my own theories about the development of my technique and cause of my problems now based on what I've already read and my feelings and experiences. I'm really curious whether it would be shown that it's based on true or I'm mistaken again :)
So we went through my favorite lanes through woods. Somewhere in the middle of out journey I took off my shoes and walked almost two kilometers barefoot. You can have a look to the diagram below - our pace started to be slower :) There were a lot of sharp stones and I was trying to recall all the advices - relax feet, relax calves (yes, calves! - so no more Achilles tendon pain is expected), bend my knees... :) And I was realizing so many of them which I was not able to follow yet like not to be looking just in front of my feet but there were so ugly stones and slugs and even horse shits I didn't want to step into :D I was jumping like chamois sometimes - by fun sometimes or by the pain sometimes :) It was not so bad. Just unusual for me. Then the surface started to be more nice - less of stones, more of the pure soil and needles from spruce - you can see that as faster pace again :) Then there was the old thin stony inclined lane again (slower pace again:). Somewhere there it started to feel like my sole are tired already. I started to look forward the stream which we should cross and I planned to wash my feet there and put on my Vibram FF again. The cool water was so great. And my feet were completely OK - no scratches or blisters. They were even more clean then if I'm walking in my sandals at summer. Immediately after I put on my shoes I felt like I could take my shoes off again to enjoy that feeling again :) But I'm rational of course and didn't do it :))
I'm going to finish reading of the book and then start to run barefoot slowly. Ken Bob (the author of the book) recommends to run barefoot three months without any run using the shoes (even minimalistic shoes - and I can understand why now after the barefoot walk today - it's completely new level in comparison with fivefingers for example) to learn the new technique and be able to use it even when wearing shoes. So it's a great timing for me to run barefoot through the summer. But don't expect me to run the marathons barefoot in a month! :)) He really recommends (and no matter that I feel I should) to start slowly - like 5 minutes three days a first week etc. So let see how is this going to happen! :)

9 comments:

  1. Hmm, to bude ještě zajímavé. Zůstávám na příjmu. :-)

    A máme stejné pouzdro na foťák. :-)

    Jo a hovno se umyje, ale ty slimáčí slizy jsou blbě dolů. :-D

    ReplyDelete
  2. Všechno nej k narozeninám a ať se bosky hezky běhá!

    ReplyDelete
  3. Moc fandim.. No ja jednou za tyden Five Fingers a myslim, ze dal to asi hned tak nepujde.. Ale i tak je to fajn, behani zdar! 12:)

    ReplyDelete
  4. On prave Ken Bob doporucuje nejdriv na boso a pak FF, protoze FF cloveku preci jen dovoli delat spoustu chyb. Ale ty v nich behas dlouho a v pohode, takze zadne chyby asi, od prirody talent na dobrou techniku .) Ale treba mne to neslo porad, porad neco bolelo, zkratka jsem porad neco delala blbe. Beh na boso po vcerejsi prvni zkusenosti, tolik chyb neodpousti.. tak snad se to konecne naucim :)

    ReplyDelete
  5. Už se tešim na další zkušenosti :)
    Ach jo další červík :))

    ReplyDelete
  6. Ani jako dítě jsi nelítala bosá ?:-) Tak a´t ti to bosky hezky běhá a sluší ti to:-)(vlastně jsem tě ještě asi pořádně na žádné fotce neviděla a furt jsem měla pocit, a nevím proč jsem si myslela, že jsi starší, no nic :-).

    ReplyDelete
  7. ahoj já jsem 5.6.2012 byl ve škole bos celé raní vyučování a celé odpolední vyučování + pauza na oběd i cesta do školy a ze školy(chodím pěšky a je to asi 1km)jeto 8 vyučovacích hodin(45min)+přestávky (10min)

    ReplyDelete
  8. anonym: Mno, tak to jsi o krok napred :) Ja se v praci nejak neodvazuju.... :)

    ReplyDelete
  9. Tí, čo nosia stále obuv môžu nám, bosonohým, iba závidieť našu prirodzenosť a zmysel pre zdravý životný štýl.

    ReplyDelete