Večeře šampionů - hrášková polévka (aneb zelená polévka)

by December 03, 2010 7 comments
Nenechte se odradit obrázkem :) Vajíčko se trochu nepovedlo,
aranž Nivy taky není světoborná... ale na chuť dobré .)

Protože každou chvíli tápu, jak jsem kdysi co vařila a co bych si mohla uvařit k večeři třeba dneska, budu si sem psát recepty. Osvědčilo se to u ovesné kaše. Jak přišel podzim, tradičně mi přestal chutnat k snídani kefír a musela jsem začít dávat jogurt. A teď už nemám k snídani chuť ani na jogurt, nastal čas na ovesnou kaši. Ale naposledy jsem ji dělala minulou zimu, takže bez receptu na blogu bych musela na správnou koncentraci přijít znovu :) Podobně jako na zimu nahrazuji kefír s cereáliemi ovesnou kaší, čerstvá zelenina si častěji žádá být nahrazena zeleninou dušenou, vařenou, pečenou... píší o tom v kdejakém časopise s odkazem na čínskou medicínu. Já to tak cítím přirozeně a myslím, že většina z nás. V zimě dáme přednost polévce před salátem, teplé kašičce před studeným jogurtem...
Tedy k věci. V zimě jsou moji oblíbenou večeří hlavně zeleninové polévky *. Dneska jsem si udělala polévku podle receptu časopisu Apetit, samozřejmě jsem si ji trochu upravila :)

Suroviny:
350g mraženého hrášku
2 zeleninové bujony bez glutamanu nebo litr zeleninového vývaru
volitelně celozrnná mouka hladce mletá
volitelně zbytek Nivy po včerejší návštěvě
vajíčko
stroužek česneku
volitelně pár kapek olivového oleje
sůl, pepř
(ono je vlastně všechno volitelné, až na ten hrášek, ten je tam fakt docela podstatný:)

Postup:
Naměřila jsem si cca litr vody, trochu si odlila do hrnečku. Dva bujony jsem zalila zbytkem vařící vody (doporučené dávkování na obale), nasypala tam hrášek a dala na sporák. Vařila jsem 15 minut. Mezi tím jsem si smíchala trochu mouky se zbylou vodou, na zahuštění a taky se pokusila udělat volské voko (což se mi úplně nezdařilo). Uvařený hrášek jsem rozmixovala, přidala mouku s vodou a ještě chvíli povařila. Přidala jsem trochu pepře, maliličko soli, a pár kapek oliváče. A je to :) Naservírovala jsem si čtyři sběračky, naaranžovala vejce a Nivu (Pohlreich by to asi neocenil) a moc jsem si pochutnala.

Nutriční hodnoty pro jednu hodně velikou porci (třetina celého výsledku bez Nivy):
26g sacharidů, 14.2g tuku (v zásadě z vejce a olivový olej z bujonu), 16.2g bílkovin, 1200kJ

* Vím, že se také doporučuje zeleninovou polévku snídat, ale na to skutečně chutě nemám. Jednou, kdysi, jsem si dala k snídani zeleninový salát a jedna osoba by mohla povídat, jaké to mělo následky... naše dopolední plány byly beznadějně zhaceny :D

7 comments:

  1. Hrachova polevka, nema chybu! Mnam mnam:)... Neni nic tak dobreho v zime, jako tepla polevka. Na to se budu taky tesit az si budu uzivat nedelni vybeh:). Mej se fajn, 12:)

    ReplyDelete
  2. nooooo, niva do hráškové polévky, výborný nápad! Při první příležitosti vyzkouším.
    Jsem milovník polévek, zejména těch přesnídávkových. Těším se na další recepty ;-)

    ReplyDelete
  3. Ta Niva prekvapila, dala jsem si tam prakticky nahodou, jinak ji moc nejim (moc tucna:D) a sedlo to k sobe hezky, alespon mne :)

    ReplyDelete
  4. ono přidávat do teplého jídla nízkotučné sýry je možná zdravé, ale jinak totálně na pytel. Tu správnou konzistenci rozteklosti nezajistí v sýru nic jiného než trocha toho tuku :-).
    A vůbec, většina nízkotučných sýrů mi přijde jako něco typu polívka ze sáčku, nebo čaj z pytlíku, čili přežít se na tom dá, ale užít si to moc ne.

    ReplyDelete
  5. Jj, ten tuku tomu da rozhodne lepsi chut :)

    ReplyDelete
  6. Odzkoušeno. Volské oko se mi taky moc nevyvedlo, nivu jsem nastrouhal a báječně si pochutnal. Opravdu moc dobré a určitě zdravé...

    ReplyDelete