Nejvíc nejlepší cuketkové těstoviny (à la Jíťa)

by September 15, 2012 1 comments
K tomuhle receptu jsem se postupně propracovala od Jíťi cuketky s balkánským sýrem, která mě úplně dostala. Protože ne všichni u nás doma můžou balkánský sýr, nakonec z toho vzniklo to, co vzniklo. I D., který měl vůči cuketce samozřejmě předsudky :), se teď oblizuje až za ušima a jak jí nemáme aspoň jednou týdně, už se ptá, kdy si zase uděláme cuketkový těstoviny :)) A navíc je to hned hotový, zdravý a samozřejmě nekonečně dobrý!

Suroviny pro dva velké sportovce a nebo tři menší sportovce:

  • 2 menší cukety nakrájené na kostičky
  • 200g těstovin
  • cca 60-100g starých kozích a ovčích sýrů, ideálně smíchat třeba dva nebo tři druhy, klidně něčím ochucené, např. medvědím česnekem :) (naše oblíbená kombinace je pecorino a kozí uleželý s medvědím česnekem)
  • 1 cibulka
  • směs italských bylinek podle chuti, sůl
  • olivový olej
  • 100g šunky nakrájené na kostičky
  • čerstvý lisovaný česnek
Postup:
  1. Nakrájíme cibulku a dáme ji mírně osmahnout na pánev s trochou oleje.
  2. Zároveň si dáme vařit vodu na těstoviny.
  3. Až začne trochu průhlednět, přidáme cukety a hodně okořeníme, posolíme.
  4. Občas zamícháme, aby se nám to nepřipálilo, uvaříme těstoviny.
  5. Až bude cuketka prohřátá, přidáme šunku a necháme spolu smažit nebo spíš dusit, dokud to nebude podle gusta osmažené/podušené/zlatavé (občas to pustí víc vody občas míň...).
  6. Všechno vypneme, slijeme těstoviny.
  7. Do cuketky se šunkou přidáme česnek a těstoviny, zamícháme, můžeme zakápnout ještě dalším olivovým olejem.
  8. Nandáme na talíř, posypeme nastrouhaným sýrem a je to!
Dneska jsme měli ještě trochu čerstvé bazalky, tak jsem ji tam přidala na závěr taky. Jednou jsem zase přidala olivy a taky to bylo výborný...

1 comment:

  1. jezis! uz je to tady! recepty.. a ja mam drzet dietu.. to jsi urcite udelala schvalne!:)
    No budu na to pamatovat do budoucna.. MSF!

    ReplyDelete