Ranní horory

by October 23, 2013 15 comments

Ne ne, řeč nebude o raním vstávání, ale o mé snaze se aspoň po ránu trochu hýbat.
V pondělí na plavání jdu za trenérem, jestli by nevadilo, když bych šla k úplným začátečníkům, protože mám pocit, že potřebuju dělat hlavně technická cvičení, že to plavání je pro mě poslední dobou docela horor.
Tuhle jsem totiž četla, že plavání vůbec není jako běh nebo kolo, že je to spíš jako golf: technika je klíčová. A po tom, co jsem dlouho neplavala, jako bych to celé zapomněla, plácala jsem se tam jako kapr na suchu, trpěla jsem, bolelo mě rameno a stejně jsem vlála suverénně poslední v lajně. Tak jsem minulý týden (s jiným trenérem) zvolila lajnu neplavců a po hodině technických cvičení a oprav jsem měla pocit, že jsem se možná zase aspoň trochu našla. Ale nebyla jsem si jista, tak jsem to radši chtěla zkusit ještě jednou.
No a trenér mě dostal. Říkal, jen ať pěkně jdu do mírně pokročilé dráhy, že tam taky budou dělat cvičení a že je stejně nakonec úplně jedno, ve které dráze jsem. V každé dráze se sice plave jinak rychle, ale trpí všichni stejně. Ať u toho vypadají sebelíp, ať plavou seberychleji, trpí prý všichni stejně jako já :D A ještě dodal, že jestli se chci zlepšit, chodit i 3x týdně je málo. To jsem samozřejmě objevila už dávno, ale slyšet to takhle na tvrdo... Tak to bylo teda "motivační" zjištění.
V průběhu lekce jsem se dozvěděla, že bych mohla technická cvičení vyučovat, že to dělám ukázkově. Tak proč mi to kruci plave tak pomalu?? Asi to bude tím, že stíhám chodit jen jednou týdně, to mě trochu uklidňuje (protože se s tím nedá teď nic dělat a tak to aspoň nemusím řešit).
Na úterý byla slibná předpověď a navíc to byl jediný den, kdy jsem mohla jet do práce na kole (z logistických důvodů). Nebylo nad čím váhat.
Při rychlé snídani přemýšlím, po kterém břehu Vltavy pojedu. Po levém to jede rychleji, ale bojím se tam. Po pravém se bojím míň, ale je to tam pomalejší. Nepřeháním to trochu s tím strachem? Co jako by se mi tam mohlo stát? Taky kouknu na novinky. "Rozřezané tělo ženy v Praze u Vltavy". Uf. Kde to bylo? Musím se podívat, snad ne někde, kde se vyskutuju. A jejda. Tak po levém břehu asi dneska ne. Přímo u cyklostezky. A já si tam kolem ní jezdila a běhala. Ach jo.
Teploměr ukazuje přívětivých deset, tma jak v pytli. Vyjíždím. Přední blikačka, zadní blikačka, čelovka. Jede se fajn, do té doby, než opustím světlo civilizace. U vody je tma jako v pytli. A mlha, že by se dala krájet. Blikačka způsobuje naprostý psycho efekt. Blik bílo, blik tma, blik bílo, blik tma. Okamžitě vypínám, vidím kulový. Místo cesty před sebou osvětlené čelovkou vidím tmu a v ní bílý kužel končící v bílem nekonečnu. Snažím se koukat ne před sebe, ale pod sebe - jsem schopna identifikovat obrubník. Tu cestu znám jako svý boty, ale když ani nevidím, jak rychle jedu a kudy jedu, težko se odhaduje, kde vlastně je ta další zatáčka. Nakonec jedu docela pomalu a parkrát zahnu jen na poslední chvíli. Jsem šťastná, že jedu po pravém břehu :)
Utěšuju se, že každý správný horor končí rozbřeskem. Mlha příchod světla trochu zdržuje, ale jak se přiblížím centru, začíná se pomalu rozednívat. V Prokopáku už nepotřebuju čelovku a vystačím si s blikačkou, mlha je ta tam.

P.S.: Zpátky jsem jela po levém břehu, přežila jsem a dokonce konečně pokořila magický průměr 20km/h! O pár vteřin, ale přece, je to tam! Přestávám být lemra!

15 comments:

  1. Teda, uff.. Jak me to plavani potesilo;).. [tedy ja plavat, tak je to takovy dik, Mr. Bean v laznich)], tak ty "naladove" fotky a hororove schema ranniho kola.. no uff:). To mi nerob!
    Tak at to bezpecne a pohadkove.. ne hororove ..(!) jezdi.. MSF! 12:)

    ReplyDelete
  2. Jak je tma, asi to bude horor vzdycky :D Na druhou stranu, zase jak se bojim, tak slapu jako o zivot. Kdyby bylo svetlo, urcite by to nebyl tak dobry trenink ;)

    ReplyDelete
  3. Kdo se bojí, nesmí do lesa. A pokud už tam leze tak s pepřákem. A nebo maká. Máš výbornou motivaci. Ještě si představ, že za tebou běží kanec a rychlost zvedneš raz dva :o)

    ReplyDelete
  4. Nestraste, ja se u nas k pristavisti za tmy uz taky neodvazim, loni v zime tam nasli mrtvolu... Na moji bezeckou rychlost to ale nemelo zadny vliv.

    ReplyDelete
  5. Brrrrr..... hnus..... V místech, kde já běhám, už jich také pár našli... Výkon ale ovlivnil až ten můj kanec (mám na mysli prase divoké)

    ReplyDelete
  6. Sdilim tvuj horor, ja tam chodim plavat. Nastesti jsem kratkozraky, a tak bych ji pri pripadnem setkani rekl akorat 'ahoj'.

    ReplyDelete
  7. April, Leona: Ja se spis snazim potme sama takovym mistum vyhybat. Na tom kole mi ale jednak nic jineho nezbyva a druhak doufam, ze stejne neni videt, kdo jede. Doufam, ze pusobim jak velkech statnej chlap :D

    Machy: To me taky napadlo. To je fakt strasny.

    ReplyDelete
  8. Do loňska jsem tohle neřešila a poletovala klidně vnoci kdekoliv..letos jsem začla mít strach (že by k tomu přispělo nejen číst o mrtvolách, ale reálně při běhu na jednu narazit?) Tak či tak, je třeba s tím bojovat..přece nebudu čekat do jara, než bude zase světlo! Jo a krásný fotky! Jestli umíš zastavit a vyfotit takovou hororovou nádheru, nebude to s tím strachem tak hrozný :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uf,to si nemám na co stěžovat. To jsou fotky z googlu, když jedu po tmě slapu jako o život a nezastavuju!:-)

      Delete
  9. Pepa: teda s tou mrtvou paní bych se taky nerad potkal, ještě že čelovka svítila a všechno dobře dopadlo....

    ReplyDelete
  10. U těch fotek mě napadlo to samý, co Ivu :-) Věřím, že to musela být dobře psychedelická jízda (a někteří kvůli takovýmu zážitku berou drogy... kdyby se radši jeli projet potmě v mlze na kole :-D) a s plaváním smekám tralaláček, to by mě zabilo. Jak to tak čtu, asi si radši nechám rychle zajít veškerý triatlonový choutky... :-)

    ReplyDelete
  11. Jitka: ale me to plavani moc bavi, i kdyz trpim :) To mas jak s behem, ne vzdycky to jde samo...

    ReplyDelete
  12. Mlha je "super" než vezmeš jámu :-) taky je třeba počítat, že navlhnou i ráfky a první chvíli ráfkové brzdy "nebrzdí". Ale za mě teda radši -4C a sucho než +10C a mlíko :-) my co jezdíme avg 27-30 potřebujeme vidět :-D Honzis

    ReplyDelete
  13. Honzis: Ja mam nastesti kotouckovy :) Mimochodem, nechci to zakriknout, ale asi jsi mel pravdu - cim vic jsem ted jezdila, tim min to koleno bolelo! :)

    ReplyDelete