Tyden 16-17

by June 04, 2017 0 comments
Pondeli

Konecne jsem se dostala k TRX, tentokrat jsem si zacvicila vlastni sestavicku - bez vypadu :) Akorat jsem tam toho na nohy dala pro zmenu trochu malo, musim jeste pridat nejake drepy a vypady do stran. Az s tim budu spokojena, sepisu to sem.

Mimochodem to, ze vypady muzou zpusobovat ty bolave kycle mi potvrdil i fyzioterapeut a doporucil je nahradit drepy a vypady do stran (tak mam radost, ze jsem na to prisla spravne :).

Utery

Dopoledne jsem si zase sla/klusala pro recept a zpet a odpoledne jsem jela na kole na fyzio. Vlastne idealni den, 10 000 kroku a k tomu jeste 8km na kole.

Akorat jsem zjistila, ze si musim davat pozor na tepovku asi. Odpoledne jsem pracovala u pocitace a najednou citim, jak mi busi srdce - a to nebyl zadny pracovni stres. Zmerila jsem si tep a v klidu jsem mela 106! Trochu jsem to pogooglila (jak jinak) a zjistila jsem, ze je to asi normalni. Uz ted mam asi o litr krve vic, nez normalne a obcas takove buseni muze nastat, zvlast kolem 17-20 tydne (pry). Co si budeme povidat, bylo vedro, byla jsem po dlouhe prochazce, prezrala jsem se rizota a mozna jsem trochu mene pila. Jeste se na to v patek zeptam midwife, pro jistotu.

Takze jsem se prestala spolehat na intuici s rozhodla se pro jistotu na sport nosit tepak. Na kole, i kdyz se plazim, ze ukazalo, ze dojit ke 140 rozhodne neni problem. Ale taky neni problem se drzet pod 140, takze pohoda.

Ranni klusoprochazka:


Streda

A porad je mi rano fakt soufl. To je fakt "stesti"... Ale zase jsem to rano prekonala, i kdyz to nebylo lehky :)

Dala jsem si TRX, tu svou novou sestavu a uz jsem s ni docela spokojena. Vyslo to i s protazenim na nejakych 35 - 40 minut. A jako vic bych tomu uz urcite davat nemela, citila jsem se docela unavena na konci uz.

Co se tyka tepu, tak to bylo v pohode, malokdy jsem se dostala na 130, natoz 140.

Ctvrtek

Intuice mi dneska rikala, ze bych si mohla dat trochu oraz. V nedeli mam v planu celodenni turu a pak dalsi tyden bude taky narocny, takze trocha casu na nabrani sil se bude hodit.

Tak jsem si dala jen kratsi behoprochazku (1 min jogging, 1 min chuze) do obchodaku pro kovovy krouzek na klice.

Vsuvka: Vcera vecer se totiz nas stary plastovy krouzek na klice rozpadl zrovna kdyz jsem vychazela z vytahu. Mela jsem stesti, protoze klic od auta jsem drzela a spadlo "jen" ovladani ke garazovym dverim. Ping, ping a na treti odraz zahucelo rovnou do sachty :| Novy za £50, tak at se to neopakuje.

Takze dneska na pohodu a zitra si dam uplne volno :)



Patek

Dneska 100% odpocinek :)

Ptala jsem se na ten tep midwife a rikala, ze je to uplne normalni, presne jak jsem nasla na Googlu. Kdyby se to nejak opakovalo, mohlo by to byt nedostatkem zeleza - mam se kdyztak stavit na krev.

Taky jsme resili, ze me budi v noci bolave kycle a porad se musim otacet ze strany na stranu - je to tim, ze se mi uvolnily (hormon relaxin) a jsou takove nejake rozviklane. Takze s nimi zbytecne neviklat vic, to znamena misto vypadu do strany budu delat proste jen drepy.

Poslechli jsme bricho, dite se tam vrti a srdce tepe jako zvon, takze zatim jsem nic nezkazila :D No, ono to zase tak vtipny neni, protoze vsude ctete tolik protichudnych rad a i doktori si casto protireci (napr. ze jogging je velmi zdravy vs. vydeseny vyraz, ze jsem joggovala), tak to asi kazdeho trochu znervozni. Navic akorat je mi porad jeste obcas blbe, obcas citim ruzne tlaky v brise, obcas se mi mota hlava... ale nemam zadnou indikaci, jak se dari tomu memu parazitovi vevnitr. Takze i jen "blbe" poslechnuti si, co dela, na par vterin, je prijemne uklidnujici.

Sobota

Spousta lidi mi obcas rika, ze jsem "mozna obcas trochu naivni" :) Ja tomu rikam optimismus a duvera a naopak si myslim, ze to hodne lidem chybi, ze by jim v zivote pomohlo, kdyby jich meli trochu vic.
Treba 3 mesice zpatky jsem se uklidnovala, ze do zacatku kvetna mi bude urcite zase dobre (statistiky, clanky...). No a zacatek cervna a je to lepsi, uz bleju jen jeden den tydne a jsem schopna jist tak, ze uz aspon nehubnu. Jsem rada, ze jsem pred mesicem byla "naivni" - bez viry ve zlepseni bych to asi neprezila :D

Taky by to chtelo vic osvety mezi lidmi, co vlastne ta tehotenska "ranni" nevolnost je. Konkretne:

1. "Ranni" nevolnost muze prijit kdykoliv behem dne (klidne rano, dopoledne, odpoledne i vecer...).

2. Ma nekonecne variant. Obcas to proste jde ven a za hodinu jste celkem cajk. Ale taky muzete stravit klidne cely den v posteli a u zachoda, marne se snazit neco snist nebo vypit. Staci otevrit lednicku, projit kolem odpadkoveho kose, jen videt zachod, nebo kdyz vas polibi vase draha polovicka, ktera mela neco aromatickeho k jidlu. Ale cim min jite, tim hur vam je. Takze travite treba hodinu nebo dve u stolu a pomalu zvykate jidlo, ktere vam prijde uplne odporne (jidlo, co by vam nebylo odporne, totiz neexistuje).

Protoze vetsina lidi nema o tomhle ani poneti, kdyz v 17. tydnu prijdete do prace az v 11, nebo klidne az kolem poledne, lidi si vas poderivave meri. Na otazku, jak se mam, povidam, ze skvele, ze uz je mi mnohem lepe, i kdyz to porad neni dobre, je to mnohem lepsi, takze super. Pozorovani jejich obliceje v tu chvili je skvely ukazatel, kdo vam duveruje a kdo ne. Nekteri kolegove to chapou (vetsina z nich bohuzel firmu nedavno opustila). Na jinych nejde prehlednout, jak by me nejradsi rovnou zavreli do zasedacky a dali mi prednasku o tom, ze takova flakarna se nebude tolerovat a ze mi neveri ani slovo. "Podle sebe soudim tebe."

Je to smesna situace. Na jedne strane zakony chranici me proti takovym narcenim ci dokonce propusteni, na druhou stranu ty same zakony, podle kterych prijdu o materskou, kdyz se rozhodnu zmenit praci driv nez v srpnu. A kdo me prijme do prace 3 mesice pred porodem? No, mam plan, jen doufat, ze to vyjde ;)

Dnesni celodenni nevolnost (aspon vodu jsem vstrebala, jinak to bylo uplne marny) ma i svou pozitivni stranku: Myslim, ze pomerne vyvraci, ze by nevolnosti a cviceni nejak souvisely. Je to tezke, uplne ignorovat ty "zle" jazyky, co to mysli dobre, ale s tehotnou by zachazeli jako s nemocnou a nedovolili by mi nic delat. Ve ctvrtek jsem mela jen pul hodinky lehkeho pohybu, vcera nic a jeste jsem docela dost a dobre jedla. A co dneska? Zase bliti. Takze muzu byt v klidu a dal poslouchat telo a cvicit - evidentne to nema souvislost :)

Nedele



Dneska lehce, regenerace po vcerejsku. A venku vykvetly travy - staci mi tech 30 minut a z nosu mi leje jako z kohoutku a v krku skrabe... Po dobehu jsem si vyplachla nos konvickou a asi ted budu muset vic cvicit doma, nez venku.


0 comments:

Post a Comment