Snídaně šampionů - ovesná kaše

by August 04, 2009 1 comments
Kašička k snídani je příjemná hlavně v chladnějším počasí, protože je teplá. Ale já jí teda nepohrdnu ani v létě :) Tak mi chutná, že se o svůj recept podělím. Můžete si na ni nasypat jakékoliv ovoce, co doma najdete, uvádím švestkovou variantu (včera měli v obchodě kilo krásných švestek za 15Kč, no nekup to...).

Suroviny na jednu porci:
250ml polotučného mléka (1 hrnek)
45g jemně mletých ovesných vloček (6 vrchovatých lžic)
4-5 čerstvých švestek
vrchovatá lžička třtinového cukru nebo lžíce medu
skořice

Postup:
Mléko a vločky smícháme a za občasného míchání přivedeme k varu. Než se to začne vařit, nakrájíme si švestky na kousky. Když se to vaří, přidáme cukr, nebo med a mícháme a vaříme asi minutku. Nalijeme na talíř, zasypeme švestkami a na vrch poprášíme skořicí.

Celé to trvá tak deset minut, během kterých si ještě stihnete připravit čaj :) A jestli po tomhle bude mít někdo hlad, tak bych se divila.

Nutriční hodnoty: (verze se třtinovým cukrem)
Energie: 1470kJ
Bílkoviny: 13.6g
Sacharidy: 58g
Tuky: 7.3g

Oproti kupované instantní ovesné kaši je jí větší porce, přesto má o trochu více bílkovin, jen třetinu cukru a polovinu tuku, o 200kJ méně a je levnější. A taky chutnější :)

Pokud chce někdo ještě dietnější variantu, nemusí sladit cukrem ani medem, ono to ovoce je sladké docela dost (ušetří tím 8g cukru, trochu inzulinu a necelých 130kJ).

1 comment:

  1. Spousta dospělých lidí mléko nemůže a neměla by (viz třeba http://www.energycentrum.cz/clanek/nezatezujte-sve-telo-zbytecne-a-mleko-nechte-kravam.html), takže bohatě stačí vločky i jen povařit ve vodě. Přidá se pár nakrájených mandlí, med a mňam. Jasně ovoce, třeba banán, nebo jakékoliv sezónní, není na škodu. Dobrou chuť :o)

    ReplyDelete