Běh a chirurgie / Run and surgery

by January 21, 2010 13 comments
V posledních dnech se zase pomaličku začínám cítit jako alespoň malý běžec :) Včera jsem si střihla 10km, kde prvních 5km jsem seběhla dolů 69m a vyběhla nahoru 48m a cestou zpátky samozřejmě opačně. Místo plánovaných 65 minut mi to zabralo 74 minut, ale když započtu to převýšení a sníh, tak jsem spokojena. Představa, že poběžím ještě jednou tolik, a ráda bych o trochu rychleji, se mi po doběhu sice úplně nezamlouvala, ale ještě je dost času na trénink.
Pořád ale přemýšlím nad tím jídlem. Vím, že když běžím víc jako hodinu, měla bych si s sebou vzít nějaké občerstvení. Beru si trošku vody a předminule jsem měla zbytek tyčinky, včera nic - brát si na 10km za 74 minut gel nebo tyčinku mi přijde zbytečně moc.  A vzít si jen kousek je možná fajn, ale co s tím zbytkem? Nemůžu to nechat 14 dní jen tak ve špajzu načaté, ne? Jak to řešíte vy?
A teď k té chirurgii. Dneska můj loket ochutnal skalpel, zůstaly dva stehy. Dobrá zpráva je, že běh by to nemělo nijak ovlivnit (pokud nebudu běhat po rukách). Přesto si dnes a zítra dám sportovní přestávku a o víkendu to zase rozbalím :)
trénink
5.6km za 46 minut a 10km za 74 minut
strava
seznam
I'm slowly starting to feel like a runner again. I ran 10K yesterday with quite high elevation (117m ascent and 117m descent). It took me 74 mintues instead 65 minutes that was planned however considering all that snow and elevation I feel satisfied.
About the surgery: I had a small surgery on my elbow today. I have two stitches there. The good new is that I don't feel any pain and it should not affect my running training (unless I run on my hands :) which I don't plan). Though I'm going to have a little break today and tomorrow.
training
5.6km in 46 minutes and 10K in 74 minutes
nutrition
list

13 comments:

  1. Ja jidlo vubec neresim, jedl jsem vlastne jenom na maratonu piskoty, na sestihodinovem rogainingu cokoladu a v lete jsem s sebou na vybehy bral slazenou vodu.
    Normalne ziveny sportujici clovek ma ve svalech a jatrech zhruba 400g (250-800) vyuzitelneho glykogenu, coz odpovida circa 6 500 KJ (4 000 - 13 000). Mnozstvi zavisi hlavne na slozeni stravy, trenovanosti a vaze. Tolik vydam nejdrive za dve hodiny behu, ale uz se zapojenim tuku, takze jidlo potrebuji resit az pri opravdu dlouhych bezich.
    Tvrznik s Vitkem mluvi o hodine behu ve vyssi intenzite, Vojtechovsky mluvi o dvou hodinach, me z vyse uvedenych cisel napada hranice spise trihodinova.
    Na druhou stranu je to samozrejme ciste individualni otazka, jako vzdy si to musis vypozorovat sama;-)) napriklad pokud clovek hubne, muze mit zasob v tele malo a pak je dobre s sebou neco mit. Vlastne je vzdycky uzitecne s sebou neco mit, uz jenom pro pripad akutniho hladaku.
    Tve treninky mi prijdou jako lehce zrychleny uvod na pulmaraton za 2:10 od Skorpila, nicht war?

    ReplyDelete
  2. Před během kolem deseti km sním banán, s sebou nesu malou lahvičku (1 dcl) pití. Pokud běžím víc jak deset tak mám s sebou gel, banán před samozřejmě sním také. Gel si dávám kolem devátého, ale jen pokud mám před sebou ještě víc jak 3 km. Ale je to dle pocitu, když se neperu se závějemi, tak to uběhnu i bez něj.

    ReplyDelete
  3. JO , souhlasím, jako drobnost 4 piškoty do kapsy.Ale dá se běžet i 20km bez jídla dokonce i pití/pokud není zrovna vedro/.2hodiny , by se vydržet měly.hrozně totiž záleží, jak nakombinuješ jídlo během dne před vyběhnutím..Megatr

    ReplyDelete
  4. Hmhm, pi3koty jsou dobrá rada, ty jsou malé a snadno se dávkují :) Asi je začnu nosit s sebou. Díky.

    ReplyDelete
  5. Adam: ty treninky jsou ze zelene knizky od Skorpila, jojo. 2:10, to je muj sen :) ale zrychlene rozhodne nejsou, v mem podani jsou zpomalene. Takze 2:10 to asi taky nebude :) Spis dobehnout...

    ReplyDelete
  6. Přes den před dlouhým během jím většinou těstoviny, dokonce si dám i něco sladkého. Je fakt, že čim mírnější podmínky, tím dál se dá bez nějakého "pojídání" během běhu běžet.

    ReplyDelete
  7. Ahoj, nevím jestli mám co psát svou zkušenost, běhám teprve od června, ale zatím jsem si vzala něco k zakousnutí jen na 20 km. Normálně běhám přes 10 km a nikdy jsem neměla problémy, nebo pocit nedostatku. Když přes den jím normálně a po práci vyběhnu, tak zásob mám dost. Si myslím. Je to opravdu asi na každém. Jak se cítí. A jinak moc přeji, aby se ti všechny bolístky zahojily a skvěle se ti běhalo. Teď je na to ideální počasí, člověk běží,jen proto, aby nezmrznul:oD Zuzka

    ReplyDelete
  8. Zuzka: Mas muj obdiv. Teprve od cervna a uz behas takove dalky... :)

    Kazdopadne diky vsem, vidim, ze to s jidlem nemusim tak hrotit :)

    ReplyDelete
  9. Na mně není co obdivovat. Přítel mě jednou vytáhl, zjistil, že mi to jde a už mě honí:oD. Já raději knížky. Můj obdiv máš ty a ostatní, co máte trpělivost. Nemám jí vůbec a kdybych hned neběžela, tak se nikdy nerozeběhnu a hned s tím končím. Ale už mě to hrozně baví, je to opravdu návykový sport.

    ReplyDelete
  10. s0cketka: nemyslel jsem tim "zrychlene" tve rychlosti, ale zrychlene plneni pocatku toho planu, aby ses synchronizovala:-)

    ReplyDelete
  11. Adam: jo tak :) To kvuli te operaci, abych mela vcera a dnes volno..

    ReplyDelete
  12. Ahoj, já tedy beru sebou jídlo ven vždycky, protože už jsem měla párkrát tak nepříjemnou krizi, že jsem byla ráda, že jsem se dostala zpátky k autu. Začala jsem používat energetické tyčinky. Rozřežu si je na kousky, dám do pytlíku a jím podle potřeby. Mám ty kousky v ledvince třeba i týden nebo dva a když dojdou, doplním. Peg

    ReplyDelete
  13. Peg: a muzu se zeptat konkretne jake? A skladujes to v pokojove teplote? :) Ja prave chci mit taky s sebou neco pro pripad nouze, protoze mam taky obcas krizi. Piskoty jsou dobry napad, ale tycinka by mohla byt lepsi. Jen to skladovani nacate... aby mi nebylo blbe z toho :)

    ReplyDelete