Oranžová polévka

by December 04, 2010 6 comments
Tak včera jsme měli zelenou polévku (krásně se hodila do designu) a dneska máme oranžovou polévku - nutričně i energeticky bohatší, zažene i velký hlad.
Časově trochu náročnější, i s přípravami a mytím nádobí jsem v kuchyni strávila cca hodinu. Výsledek byl zajímavý. První dvě sousta jsem nevěděla, jestli je to výborné, nebo divné :) Nakonec jsem zjistila, že je to vážně celkem dobré. Přítel si taky dal, taky zpočátku váhal, nakonec taky souhlasil, že je to vcelku dobré, ale vyžadoval to jíst ne s kuřecím masem, ale s hovězím a knedlíkem. Trošku zvláštní kombinace na to, že je to jídlo pravděpodobně z Thajské kuchyně. Ale až na ty knedlíky jsem mu musela dát za pravdu. Ještě lepší to by to bylo s hovězím a klidně s rýží jako oběd. Ale i takhle mi to moc chutnalo.
Původní recept je od Zuzany z Bodyrock (jak jsem podle ní jednu dobu cvičila), ale samozřejmě (jak jinak:) trochu upravený.


Suroviny:
  • cibule nakrájená na středně jemno
  • zázvor, očistit a nastrouhat na hrubo, množství cca cca 2 lžíce
  • půl lžíce chilli
  • lžíce skořice
  • cca 10 normálně velkých mrkví, očištěných a nakrájených na cca 1-2cm tlustá kolečka (takže spíše válečky:)
  • 0.5l mléka (já použila kozí)
  • půl plechovky kokosového mléka (z toho jsem byla rozčarovaná, v kokosu obvykle bývá taková zakalená tekutina, ale v té plechovce byl bílý tuhý krém)
  • pomeranč, oloupaný, nakrájený na kousky asi jako mrkev (nemusí to být válečky .)
  • cca 3-4 kuřecí řízky nakrájené na kostičky
  • sůl
  • pepř


Postup:
Maso jsem si dala do parního hrnce na 35 minut (dá se i podusit na pánvičce). Na trošce tuku jsem osmahla cibulku, jenom lehce, přidala zázvor a taky ho tak minutu až dvě opékala. Sundala jsem hrnec z plotny, aby se to nepřipalovalo, přisypala chilli, skořici, zamíchala, přidala mrkev a pomeranč, zamíchala, zalila mlékem a kokosovým mlékem a zamíchala. Dala jsem to vařit. Trvalo poměrně dlouho, než to začalo vařit a pak jsem to vařila ještě asi 10-15 minut (nemá tendence se to připalovat). Rozmixovala, přidala maso, trošku pepře a dosolila a bylo hotovo :)

Hodnoty pro velikou porci (čtvrtina všeho):
1558kJ, 26.4g bílkovin, 12.5g tuku, 41.3g sacharidů

6 comments:

  1. Clovece, same dobre veci, ja zasnu! Cela Magdelana Dobromila!! :)

    ReplyDelete
  2. Mne to totiz vecer doslo jeste - tahle polevka chutna, asi diky te mrkvi, tak trochu jako thajska svickova omacka :)

    ReplyDelete
  3. Obdivuji, když někdo vaří. Já nestála u plotny od okamžiku, kdy jsme se s Ex přestěhovali do domu, kde ještě nebyla kuchyň. Pak jsme se od něj odstěhovala a sama pro sebe jsem líná vařit. Což je už tři a půl roku! Ani nevím, zda si vaření ještě pamatuji. Jen občas upeču pro kamarády koláč. Peggy

    ReplyDelete
  4. Peggy: Mne toho taky hodne zbyde, ale to nevadi - dam to zamrazit a mam vecere na par dni dopredu... navic me vareni celkem bavi :) Zvlast nove veci, nebo strasne dobre veci :)

    ReplyDelete
  5. To ovšem vypadá famózně mňamózně, myslíš, že to bude tak strašně dobré i bez toho pomeranče? S tím bych totiž asi doma na rozdíl od zbytku moc nepochodila... :o)

    ReplyDelete
  6. Puvodne tam ma byt jen stava z jedhono pomerance, ale ja ho tam dala cely - aby bylo vic vlakniny :) Ale pak se to mixuje, takze tam nebyl nijak vyrazne citit. Bez nej nevim, mozna to ztrati trochu smrnc, zkusila bych treba lzicku citronove stavy tam dat alespon, ale mozna je to blbost, mozna to bude super i bez nej :)

    ReplyDelete