Zkušené oko na Achillovku

by January 24, 2011 8 comments
Tak už je to prakticky skoro 3/4 roku, co bojuju s Achillovkou. Zase to není dobré. Zvrtlo se to o Vánocích a pořád to trvá. Ovšem svitla mi nová naděje. To, že za to nemůže ubohá Achillovka, vím. Můžu za to já - pohybuju se nějakým způsobem křivě a nejsem schopna určit, jak.
O víkendu jsem se zúčastnila dvoudenního trenérského školení a při té příležitosti jsem využila (zneužila? :) školitele a účastnici fyzioterapeutku. Oba mě prohlédli velmi zběžně (v řádu minut), chtěli po mně zacvičit prakticky totéž a vyřkli prakticky tentýž ortel.
Chodidlo nepracuje, jak má, dále mám ochablé spodní břicho a gluteus medius. Když jsem se nad tím zamyslela a včera se i snažila vnitřně pozorovat při běhu, výsledkem je, že pánev nedrží, jak má, kolena jdou k sobě a chodidla dělají různé papohyby. Nohy tahám různými svaly, ale ne těmi, co bych měla.
Doporučení fyzioterapeutky: posílit zmiňované partie a koupit speciální vložky a Vibramy.
To spodní břicho se vymyká mému chápání, za poslední rok jsem si z břicha vybudovala slušnou skálu (stále pokrytou tukem, ale vespod to tam je), nicméně je to pořád málo. Že to může být lepší, jsem věděla, ale že je to pořád taková bída, to jsem netušila :D. Ale pravda, že vyloženě na spodní část břicha jsem se moc nesoustředila. Gluteus medius, to mi taky hlava nebrala, protože výpady jsou můj denní chléb. Ale dnes mi to došlo, když jsem se skutečně soustředila na techniku a uvědomovala si, co pracuje a co ne. Dělala jsem je špatně (ano, já trenérka dělala špatně výpady, děsná ostuda - kovářova kobyla chodí bosa). Takže teď už je snad budu dělat dobře a ještě jsem si přidala unožování u kladky.
Fyzioterapeutka mi taky doporučila vložky Superfeet, už mám domluvenou konzultaci a měření nohou, bohužel až 8. února. Všechny moje botičky za těžké tisíce mi moc nepomáhají, spíš naopak. Nejpozději o víkendu se mi snad povede si koupit Vibramy a postupně je budu vkrádat do tréninkového plánu. Konečně už se nebudu muset v ponožkách klouzat na páse (bez ponožek jsem si netroufla, moje nožky jsem dost citlivé na infekce).
Tak snad to pomůže! Strašně bych si přála, aby to pomohlo :) Tak mi držte palce :)

8 comments:

  1. Vibramky na zlepseni prace chodidla a vlozky do bot na nahrazeni jejich prace? Zajimava kombinace:-)
    Kazdopadne drzim palce a hlavne to s nima moc zpocatku neprehanej, at tady za pul roku necteme o unavove zlomenine nebo tak nejak;-) Nezapomen je obcas umyt, aby ti nesedrely kuzi;-)

    ReplyDelete
  2. Taky drzim pesti! Me si nakazila s tim behanim na boso na pase a sice nevim, jestli to pomaha, a taky jestli je rozdil, kdyz beham v ponozkach nebo ve vibramech (ty bych volila az ven), ale docela se mi to libi. Ale este by to chtelo, aby na me taky nekdo kouknul a rekl mi, kde beham spatne. Protoze ten styl, kdyz se vidim treba ve meste ve vyloze, jak bezim, mi prijde jako bezici medved, byt se mi zda, ze se mi bezi lehce. Asi zas budu muset zavitat k nejakemu odpornikovi... :o)))) Toz good luck!

    ReplyDelete
  3. spodní část břicha je potvora, hlavně u holek. Ona u všelijakých těch sedlehů či cvičení na strojích moc nezabírá. Skvělá kombinace jsou metronomy do padnutí a následně zvedání noh v leže na zádech ze základní polohy tak 15cm nad zemí do půl metru. Nahoru svižně, dolů pomalu, při správném procvičení by to mělo pálit i mezi kyčlemi. Výtečné cvičení:-)
    Na chodidlo mi hodně pomohlo "hraní si" s ježatýma gumovýma balónkama. Výborná věc.

    ReplyDelete
  4. Diky vsem :)

    Adam: Vibramy na cviceni chodidla, ale protoze nefnuguje jeste, tak musim mit podporu - alespon tak to chapu ja :)

    Nikie: Na mne uz koukalo nekolik odborniku a zatim vysledek vselijaky, ale tento tyden se dva zahadne shodli, tak uvidime. Jeste za tech 14 dni mi ty nohy bude merit taky odbornik, tak uvidime, co mi rekne on :)

    Jecminek: Metronomy nejsou spatne, zvedani nohou jsem delala dneska. Staci zvedat v radu centimetru az milimetru, dulezite je kontrolovat, aby vsechnu praci nedelal primy brisni sval a hlavne, aby se nezapojovala bedra (ono to jde ruku v ruce vetsinou). Budu na tom muset zapracovat :) Jezaty micek nemam, jestli ho nekde potkam, poridim :) Diky.

    ReplyDelete
  5. No drzim tradicne palce. Vibramy jsou skvele, ale zacni fakt opatrne. Ja mel na zacatku i puchyre zespodu nohy ci na hrane chodidla. Ted se pripravuju, ze je zase zacnu vic pouzivat - tedy kazdy tyden na 1x relax cca 10-15km. At se dari! 12:)

    ReplyDelete
  6. Honza: treba takhle nejak :-) http://edcable.unas.cz/IMG_7459.JPG

    ReplyDelete
  7. Ze jsem je nemyl, zevnitr se chyta spina a vytvari treci plochu.. a pri delsim vybehu mi proste rozedrela nohy na vnitrni hrane, ze zacatku jsem to bohuzel moc necitil a pak bylo daleko zpatky domu.

    ReplyDelete