Změna plánu

by February 10, 2011 4 comments
Je to směšné, měnit plán po dvou tréninkách, ale asi se nedá nic dělat. Přesto, že jsem během ledna běhala pravidelně kilometr a kousek bosa na páse v posilovně, kilometr v terénu mě zdolal.
Možná za to může i poměrně intenzivní posilování nohou v posilovně a k tomu jedna delší procházka ve Vibramech, ale situace je taková, že bolí nohy jako blázen!
Svaly okolo kotníků a ve spodní části lýtka jsem cítila už dřív, od té doby, co se snažím dělat různá kompenzační cvičení alespoň 3x týdně. Jenže v pondělí bylo krásně a tak jsem šla ve Vibramech 4km do práce a pak 4km zpět + kompenzační cviky. A v úterý jsem vyrazila do polí a po deseti minutách chůze si naservírovala plánovaných 10 minut joggingu přes špičky a zakončila jsem 10 minutami chůze. Dyť já uběhla jen ubohý kilometr a to ještě tempem, za které by se styděla leckterá důchodkyně :) Tak jsem si říkala, že je to normální, nožky začaly pracovat, jak nejsou zvyklé. Jenže dneska jsem absolvovala tentýž trénink znova, po dni skoro odpočinku (včera jen kompenzační cvičení), ale nohy jsou úplně odvařené. Svalíky u kotníků bolí při každém kroku. A o víkendu mám v plánu dát to ještě dvakrát? Tak to ani omylem, to by mě zabilo, kdo ví, jaké by to mělo následky. Už se bojím ty nohy nějak provokovat, zvlášť v téhle části. Mám pocit, že zrovna Achilovky si nestěžují, ale mám tu část nohou tak bolavou, že nedokážu posoudit, které svalík a která šlaška bolí a který ne.
Jako že je na mě ten plán moc těžký, to mě skutečně nenapadlo. Já zkrátka nedám ani kilák. To je vážně směšné. O víkendu zkusím jen chodit a příští týden do toho jdu znovu, ovšem vložím ještě jeden přípravný týden a místo 10 minut joggingu začnu jen na 5 minutách. To je fakt komedie. Na 5 minutách jsem nezačínala, ani když jsem úplně začínala.

Další věc, která mi trénink, jestli se to tak ještě dá nazvat, komplikuje, je zima a mokro. Na asfaltu se to nezdá, ale jak vlezu na louku a vyšlapané pěšinky, mám do deseti vteřin botky i ponožky nasáklé vodou a bahnem a jak fouká svěží, lehkce mrazivý vítr, už po pár minutách přestávám cítit prsty na nohou normálně a jen cítím takovou tu omrzlou bolest. Jak pak přejdu do chůze, tak se ty nohy nějak zahřejí a je to OK - buď je to tím, že se zahřejí časem, nebo se jim nějak nedaří se dobře prokrvovat, když "běžím". Každopádně po tom, co jsem si přečetla, že minimálně do půlky března bude jedině hůř a asi bude i sněžit nebo alespoň pršet, nevím, jak to budu pytlikovat. Na asfaltu to rozhodně není to pravé ořechové a v terénu je to na zmrznutí.

Mno ono to nějak dopadne. Při nejhorším si dám ještě leháro, počkám si na vložky do bot a dokud nebude snesitelné počasí, budu si poběhávat v normálních botách. Jak tak koukám na tu předpověď, začíná se mi to jevit jako nejpravděpodobnější varianta. To jsou zvraty :D

4 comments:

  1. Ty jsi snad stejna lamka:) jako ja... Prosim te, s vibramy musis pomalu.. Nerozumim tomu, ale vim, ze najednou zacnes pouzivat svaly, ktere normalne nepouzivas.. Navic v zime? Hlavne klid.. Pokud nemuzes vydrzet, vem si je do fitka, ale pozvolna.. Drzim palce! 12:)

    ReplyDelete
  2. Mno prave ze v tom fitku na tom pase jsem asi pouzivala uplne jine svaly, nez pouzivam venku v terenu. A nebo to dela ta kombinace jeste toho cviceni ostatniho... mno zkratka jsem drtive porazena a taky to nechapu :) Ale v pohode, postupne se z toho vykopu :) Mimochodem v pondeli se Te potrebuju na par veci zeptat, jak behas Ty, tak ne, ze neprijdes .)

    ReplyDelete
  3. A co takhle nedavat 5 minut v kuse, ale minutu/dve behu, ctyri/pet minut chuze?

    ReplyDelete
  4. Adam: dneska jsem to tak trochu zkusila, celkem v pohode, ale ony se ty nohy uz celkem daly dohromady, pristi tyden uz to snad bude ok uplne :)

    ReplyDelete