99.94 procentní vodič (noční Grand Prix)

by September 09, 2012 8 comments
Letošní noční Grand Prix se, jako vždycky, ohromně vydařila. Že to tak bude, mi bylo jasné už v okamžiku, když jsem se vezla směrem ke startu autobusem s číslem, které jsem měla připnuté na triku :) Prostě osud.
Až v sobotu ráno jsem se dozvěděla, že poběží i ségra a až necelou hodinku před závodem, jsme se domluvily, že poběžíme společně, rozumně, odsouhlasily jsme si čas 30 minut.



Stály jsme kousek od brány a já poprvé v životě měla před startem tep pod 100. Byla jsem úplně v klidu. Tempo bylo dané, nebylo vražedné a vidina běhu se ségrou mě naplňovala takovou klidnou rodinnou radostí - skoro jako o Vánocích. Užívaly jsme si atmosféru od začátku do konce.
Po výstřelu se to kolem nás prohnalo, jako kdyby se běžela jen čtyřstovka, ale celkem brzo jsme zapadly do hlavního proudu. Byl čas koukat okolo, zdravit známé a přátele, co fandili u trati. Zhruba od půlky jsme začaly předbíhat ty pomalejší. Snažila jsem se držet tempo 6:00 na km, ale hodinky moc nespolupracovaly - netuším, čím to bylo, ale běžely jsme tak nějak stejně a jednou ukazovaly 4:50 a hned na to 7:30... tak jsem odtušila, že by to mohlo být asi někde okolo 6:00 :) Celkový čas od startu jsem neměla zobrazený, ale to stejně nebylo důležité. Hlavní bylo, aby se ségra neutavila, ale aby neměla v cíli pocit, že mohla běžet rychleji. A pro mě to byla taková zkouška, jak na tom jsem, jestli to taky vůbec zvládnu.
V náběhu na poslední most jsme měly menší krizi, nekonečný kopeček... ségra si vzala cukřík, já už jsem tím místem probíhala po těch letech s tím, že to je místo, kde je malá krize vždycky a tak to vlastně žádná krize není. Tam jsme zpomalily, ale od půlky mostu na náměstí to bylo z kopečka a hlavně trať byla tak hustě lemovaná tak fantasticky povzbuzujícím davem, že tam jsme přímo letěly. Následovala závěrečná smyčka za náměstím, tam bylo pusto, prázdno a ošklivá dlažba :) Ségra se tam odpojila, že zafinišuje. Já poskakovala po kostkách...
U kostek je problém, když jsou každá různě vysoká, různě nakloněné a ještě jsou mezi nimi mezery... to pak člověk místo na celé bříško chodidla dopadne jen na jednu nebo dvě kůstky a může to být docela drsná masáž. Mimochodem po tomhle závodě jsem měla snad nejčernější chodidla, co jsem kdy měla :) (Představte si fotku chodidla černocha a teď ji invertujte:)
Jak se blížil cíl, lepšila se kvalita povrchu a začala jsem ségru dobíhat. Jak začal cílový koberec, kostky přestaly překážet a já běžela obrovskou rychlostí. Úplně jsem se vznášela nad chodníkem, běželo to úplně samo. Ostatní závodnice jsem nechávala za sebou tak rychle, jako kdybych jela na motorce (možná jsem to tak viděla jen já, ale fakt to tak vypadalo:). Cílem jsme nakonec proběhly společně. A když jsem zjistila, že v hrubý čas byl přesně 30:03 a čistý čas 29:59, měla jsem z toho děsnou radost, taková krásná čísla :) Asi se začnu živit jako vodič. Ceník zašlu na požádání .) Umím časy přesné i krásné :))
Ségra si nejdřív nebyla jista, jestli nebude zvracet, pak že ne a pak že možná mohla běžet ještě rychleji :) Já jsem tam taky určitě rezervu měla. Jestli by to bylo na osobák, kdybych se víc snažila, těžko říct. Spíš asi ne. I když kdo ví. Ale na to, že běhám na boso od května a za tu dobu jsem naběhala jen něco přes 100 km (118), je to dobrý! Pokrok černé na bílém.
Při běhu pořád pracuju hlavně na technice. Naposledy jsem se naučila víc zapojovat kotníky a vůbec chodidla (poradila mi to lehká bolest v kotníku, když jsem začala trénovat běh na kostkách před dvěma týdny). Jsem zvědavá, jestli tahle fáze, učení se techniky, někdy skončí. Asi ne. Dobré je, že se postupně učím tělu rozumět víc a víc. Třeba se jednou i domluvíme. V hlavě si snažím držet hlavně slova "lehkost a snadnost" a je pravda, že to obrovsky pomáhá. Včerejší běh budiž toho důkazem - čas, za který se nestydím, chodidla bez jediné škrábky a nenatlučená. Paráda!
Ale je tu září a moje chodidla mají husinu jen při pomyšlení na zimu. Tak uvidíme, jak dlouho budu ještě schopná venku běhat bosa a co budu dělat potom. Zlomový bod je teplota, při které už jsou chodidla špatně cítit. To pak nemá běh na boso smysl, protože se ztrácí celá jeho podstata - cítit podklad. Jaké jsou to povětrnostní podmínky, to ještě nevím, ale už se to asi brzo dozvím. A nebo možná ne, třeba mi prostě bude jen nepříjemná zima a zabalím to dřív.
Běhu nazdar!




8 comments:

  1. Neměla jsi spíš rezervu než mezeru? ;o))

    ReplyDelete
  2. Gratulace!!! Moc rad jsem te potkal po zavode... Jsi normalni kaskader, v noci, bosa po dlazbe se spoustou vymolu a der.. Hlavne, ze jsi to prezila ve zdravi! 12:)

    ReplyDelete
  3. Bezva, jen tak dal. Na zimu bude nejlepsi odletet (nebo odbehnout?) do teplych krajin... Treba v Reykjaviku maji vyhrivany chodniky.

    ReplyDelete
  4. To jsem se měl jet podívat, jak tam hezky capkáš bosky. :) Mě potěšili známí, když jsem běžel po trávě a že prý to vypadá moc hezky a ladně. :)

    Přijeďte někdy s D. do Liberce. D. pošleme na golf (máme tu asi tři hřiště, ale nerozumím tomu a neznám jejich kvalitu) a my půjdeme do Vesce na travičku. :)

    ReplyDelete
  5. Moc pěkný výkon. Možná že Tě mám vyfocenou ještě na startu (a pak myslím i společnou fotku u brány do technického zázemí). Zkusím se večer podívat a když se zadaří, nějaké to foto pošlu.

    ReplyDelete
  6. Leona: To mas jedno .)

    12Honza: Diky :) Ono prekonavat ty vymoly v botach nebo na boso, oboji ma sve vyhody i nevyhody, zadne hrdinstvi to neni. Je to zkratka zazitek :)

    April: Zatim uvazuju spis o pasu stridanem s botama. Do Reykjaviku se asi nedostanu :( :)) Ale zajimavy tip.

    Advid: Ja ladne nevypadam ani omylem :D U Liberce na golfu jsme byli asi pred 14 dny... to jsem propasla. A ted tam urcite az do zimu nebudu mit sanci jet. Ale jeste prijde urcite cas, ze si neco zabehneme spolu, treba se potkame nekde na jare na zavode :)

    MireQ: Diky! :) Vecer kouknu na maily a neco sem dam :)

    ReplyDelete
  7. Hezky zaběhnuté, hezky napsané. Můžeme text zveřejnit na webu BezvaBĚH.cz?

    ReplyDelete
  8. Leona: Tak jsem to opravila .)

    BezvaBEH: OK, klidne :)

    ReplyDelete