Nohy dlouhé až na zem aneb BG fit

by October 05, 2013 9 comments

Příspěvek, co jsem napsala, ale nedopsala v Srpnu:

Trénink teď trochu vázne, řekněme, že mám odpočinkové období :) Ale i to je potřeba. Pyly pilně rozptylují můj organismus. Pořád mě bolí v krku, oči pálí, pořád smrkám, kýchám, jsem unavená... takové normální léto. Nezbývá, než čekat, až to všechno přejde (a nebo víc sypat, ale to se mi příčí).

Asi dva týdny zpátky, nebo možná tři, kdo ví, jsem po tři čtvrtě roce sedla na kolo. Ujela jsem 20km do práce. A 20 z práce. Cestou zpátky mě, jako obvykle, dost bolela kolena. A taky jsem zablokovala krk - skoro týden jsem nemohla hnout hlavou a nosila želví krunýř kolem krku. To byla poslední kapka do poháru mé trpělivosti. Vybrala jsem kasičku a objednala se na BG Fit.

Už dřív jsem své cyklotrápení diskutovala s fyzioterapeutkou. Výsledkem bylo, že musím mít špatně nastavené kolo. Nic jiného neshledala. Ale mě se tomu nechtělo moc věřit. Už mám třetí kolo a kolena bolela na všech třech. Naposledy mě nebolela jako dítě. To jsme s tátou jezdili každý týden na zmrzlinu do Bubovic. Minimálně 50 km, žádná přehazovačka, průměr nad 20km/h. A žádná bolest! Tak co teď najednou?

Po objednání jsem byla docela skeptická. Takové strašné peníze. A třeba to bude k ničemu. Svůj posez jsem zkoumala už tolikrát...

V sobotu ráno budíček, let na autobus (kolo jsem tam odvezla už v pátek, aby ho stihli vyčistit a připravit). Chladivý vzduch a romantická cesta přívozem bylo přesně to, co moje hlava po dalším hektickém týdnu potřebovala.

První asi hodinu jsme strávili hledáním asymetrií a zkoumáním pohyblivosti. Zkuste to, v sobotu brzo ráno, po týdnu bez cvičení, zkoušet pružnost :) K mému překvapení výsledky nebyly zase tak špatné. Vlastně nic moc překvapivého. Drobné nesymetrie a zatuhlosti, zkrátka lidské výsledky.

Taky mi měřili rozpětí sedacích kostí, to byla legrace - vytlačovala jsem zadkem důlky a pak jsme měřili jejich rozpětí :D

Pak jsme se konečně pustili do zkoumání posedu a pohybu na kole. Shodli jsme se na tom, že řídítka jsou špatně vybraná, ale že je budeme řešit až na konec. To nebyla žádná novinka. Ale nejdřív ta kolena... Všechno bylo, jak má být. Šlapat, nešlapat, šlapat, rychle, ve stoje, v sedě, pomalu, rychle, těžší převod, lehčí převod, hodně rychle, zastavit... Až po další hodině, když mi Honza Strecký spouští olovnici z druhého kolene, povídá: "Tak je dobré, že je to tu symetrické. Horší je, že se potrvdilo, čeho jsem se obával..."
Podle mé výšky mám rám kola vybraný přesně. Ale sedlo nahoře na maximu a podélně nejvíc vzadu a pořád je to málo! Mám něco, co bych nikdy neřekla. Rozhodně jsem to na sobě nikdy nepozorovala. V poměru k tělu mám zřejmě nadprůměrně dlouhé nohy! Až na zem ;)

Následuje hloubání, porada s kolegou... a výsledek: potřebuju větší rám. Protože mi rám sami vybírali, když jsem kolo kupovala, nabízejí mi jeho výměnu zdarma (v ceně fittování). Zní to dobře. Takže šetření odloženo o pár dní. Až přijde nový rám, vyměníme a vyzkoušíme znovu :)

Možná mi to i dává smysl. Jako malá jsem vždycky jezdila na velkých kolech. Jak jsem na kolo vyrostla, hned jsem měla jiné a to moje dostala ségra :) Spíš jsem měla problém dosáhnout na řídítka a šlapky, než že bych měla malý rám.
A potom jsem zase měla buď kolo vyloženě menší a nebo zase stejnou velikost (malost)... a kolena bolela.

A teď aktuální stav:

S novým seštělováním jsem toho zatím moc nenajezdila - málo času, rýmička... Ale horší to rozhodně není. Pocitově je to moc fajn. Kolena občas trochu cítím, ale dá se to, stačí si trochu poposednouv dozadu a je to skoro OK. Takže si ještě možná malinko posunu sedlo dozadu. A uvidíme... :)

9 comments:

  1. ..a kde je ukázkové foto? :o)

    ReplyDelete
  2. těch zatraceně dlouhých nohou přece ;)

    ReplyDelete
  3. Jenže větší rám má zároveň delší hlavovou trubku (řidítka výš), delší horní trubku (řidítka dál) ... u žen se naopak často stává, že sedlo dávají furt dopředu, rovnou sedlovku a stejně to je málo :-) Jestli nemáš nohy 42 ... Ony ty BG Fity nejsou všemocné, menší rám se většinou dolazuje mnohem lépe než velkej, ale tyhle moderní S,M,L rámy pro +/- 10cm jsou většinou řešený jako (unisex, padne každýmu). Stačí se podívat do rozkresu geometrie rámů a leckdy zjistíš, že větší rám má stejnej úhel trubky (třeba 73stuňů), tudíž větší velikost nedá sedlo dozadu vůbec už z podstaty a aby bylo 73 na ženskou málo to bych se snad i hádal :-D

    ReplyDelete
  4. Ja tomu bohuzel zase tak nerozumim. Mimochodem nohy mam 42 ;)
    Kazdopadne zatim je to pohodlnejsi, za novy ram jsem nic neplatila, jsem spokojena. Ale diky za uprimnost :)

    ReplyDelete
  5. Nohy mám také až na zem, to jsme dvě :o)

    ReplyDelete
  6. Já to bral jen z hlediska silničního cyklisty. Kdo nenajede na kole pár tisíc km za rok několik let nemůže čekat, že ho nebude něco pobolívat ... Stačí se dívat na horní trubku jestli náhodou nedáváš kolena dovnitř/ven - jedno víc, jestli nejezdíš v obyč botách s měkkou podrážkou, "nepřesýpáš" se na sedle ze strany na stranu (v zátěži/únavě) atd. Pozice předo-zadní závisí na úhlu sedlové trubky, čím víc "leží", tím dál dáš sedlo, pak na zámku sedlovky, kde drží sedlo - jestli je rovná nebo "hokejka", každé sedlo má navíc ližiny jinak posunutý, takže každé sedlo může končit "jinde" na tomtéž rámu, zanořením vidlice se změní pozice, dostaneš se víc "dopředu", částečně to ovlivní i rozdílnost plášťů ... Ale to jsou mm, které fakt nehrají až takovou roli, po 1000km třeba zjistíš, že je to OK, člověk se stane ohebnějším, dostane sílu atd. Na časovce po rovině se běžně posouvá sedlo třeba až o 5cm dopředu oproti běžnému nastavení kvůli lepší aerodynamice a cyklistovi to neva ... Mrkni na obr. http://www.roadcycling.cz/fotogalerie/fotografie.php5?id=2343&akt=49742 - každej sedí trochu jinak, ale nějak podobně to má výkonnostně vypadat. Honzis

    ReplyDelete
  7. Leona: :D Tak to gratuluju!

    Honzis: Jako ze to boli, protoze jezdim malo!? :) Slapanim na kole pod dohledem jsem stravila nakolik hodin a technika by mela byt OK. Ja si taky myslim, ze casem to bude OK, ze jen musim vic jezdit. To je fajn to slyset i od nekoho zkuseneho. Jen to realizovat... ale s tou novou bundou ted, to se na dalsi vyjizdku tesim dvojnasobne :) Fotka fajn, ale jak pises - "vykonnostne", takze k tomu mam daleko ;) Ne, snad to jednou zase prijde. Jako mala jsem jezdila jako blesk, tak proc ne ted :)

    ReplyDelete