Testování Enervit gelu aneb moje druhá patnáctka

by February 28, 2010 8 comments
Dneska jsem měla v plánu 15km za 90 minut, mých teprve druhých 15km. Výsledek byl 121 minut na 15,7km. Ale co bych chtěla, po státnicovém tréninkovíém výpadku a po antibiotikách a dalším výpadku... Pozitivní je, že teď hodinu po doběhu skoro nebolí svaly a klouby, což se po Mnichově říct úplně nedalo. Tělo si začíná zvykat.
Dnešní běh jsem se rozhodla využít pro otestování Enervit sport gelu. Koupila jsem si pomerančový. Z tohoto okamžiku jsem měla vždycky hrůzu. Neustále slyším a čtu historky, jak něko po požití gelu běhal od kadibudky ke kadibudce a nebo spíš ze křoví do křoví. Nikdy jsem žádný gel nezkoušela. Ale je mi jasné, že na závodě může pomoct. Nicméně testovat ho při závodě asi není nejlepší nápad. A tak jsem sbalila gel, balíček papírových kapesníčků .), malou lahvičku vody a vyběhla.
Prvních 5 kiláčků v podstatě z kopce, bez problémů. Dalších pět kilometrů do kopce. Na asi šestém nebo sedmém jsem otevřela gel a vycucla ho. Co se týče chuti, čekala jsem to mnohem horší, nebylo to vyloženě špatné. Horší byla konzistence. Byl to gel. Překvapivě :) Měla jsem pocit, že jsem právě pozřela lepidlo, které mi navěky slepí pusu a žaludek do malé kuličky. Zapila jsem to 150ml vody a pokračovala jsem. Čekala jsem, co se bude dít :) Prodejce mě ubezpečoval, že po jejich gelech žádné potíže nenastávají - proto jsem si také Enervit vybrala, i když je dražší, než ostatní značky. Jak jsem mohutně zapila ten gel, abych se trochu rozlepila a naředila to, vypotřebovala jsem všechnu svoji vodu. Zhruba na osmém kilometru jsem tak žebrala u stánku, zda by mi nedali zadarmo vodu :) Vodu neměli, natočili mi do lahvičky nějaký citronový nápoj. Byl dobrý, ale nebyla jsem si jista, jestli mi taková kyselá věc udělá dobře a tak jsem ho v podstatě téměř nepila.
Na jedenáctém kilometru přišlo běžecké osvícení - běželo se velmi mírně z kopce, ale dlouho, tep mi klesl na 70% a hlavně, cítila jsem, že teď běžím správně. Tělo běželo úplně samo, bez jakékoliv námahy, dýchalo se mi tak lehce, nehrbila jsem se, nohy vůbec nebyly těžké a pohyb, který vykonávaly, byl maximálně úsporný.
Aby se to vyrovnalo,  přišla na dvanáctém kilometru těžká krize v břiše. Začalo to pocitem totálně prázdného žaludku a pak nastoupila krutá bolest v okolí žaludku. Přešla jsem do chůze, bylo mi vážně blbě. I na lehký dotyk ruky na břiše to bylo dost citlivé. Koukala jsem se na hodinky, bylo to 45 minut po snězení gelu. Kdo ví, jestli to s tím mělo nějakou souvislost, bolení břicha mě občas postihne i bez gelu, ale jiné. Asi minutu jsem šla, už mě to bolelo i na zádech, bolel mě od břicha celý clověk. Lokla jsem si té citronové šťávy a pak jsem zkusila přejít do velmi pomalého klusu. A pak to najednou přešlo. Ulevilo se mi. Znáte to někdo?
Následoval už jen tradiční nejhorší kilometrový kopec s průměrným stoupáním 10% a míle domů. Těsně před cílem se zase břicho trochu ozvalo, ale už jen symbolicky.
Závěr testování: žádné střevní problémy rozhodně nebyly, mé obavy byly zbytečné :) To bolení břicha těžko určit, jestli to s tím mohlou souviset. Bylo to docela dlouho po tom, co jsem to snědla, netuším, čím to bylo způsobené.

 profil závěrečného Klukovického kopce

celkový profil tratě

8 comments:

  1. gely jsou hnusné všechny, já jsem jako jediný poživatelný vyhodnotil endurosnack od nutrendu s příchutí zelené jablko. S vodou je to smutné, je jí potřeba na zapití dost. Jestli můžu poradit, zkus sníst raději tyčinku. Dokud do sebe dostanu pevnou stravu, kašlu na gely, ty mám jako železnou rezervu, až je mi fakt zle. CiniMinnies je navíc vynikající:-)

    ReplyDelete
  2. Tycinky od Enervitu jsou vyborne, s nimi problem nemam. Asi to vezmu jako Ty, gel jen jako rezervu pro pripad nouze :) Ale otestovat ho bylo potreba. Pri mem tempu bezeckem neni problem na chvili prejit do chuze a rozkousat si tycinku :)

    ReplyDelete
  3. tyčinka jde kousat i za běhu. Si vždycky ukousnu, hodím sousto za škraň a nechám ho tam rozplynout. Jíst rychle má smysl, když fakt dochází, ale to by na půlmaratonu snad nemělo.

    ReplyDelete
  4. Hmhm, diky za tip, vyzkousim. Jinak musim ale jeste rict, ze ten gel skutecne nebyl nijak hnusny, ja jen asi nejsem zvykla na tu konsistenci... nemuzu zkratka rict, ze by byl spatny, to definitivne nebyl. Ale asi mi bude prijmnejsi zivit se tycinkami.

    ReplyDelete
  5. Tak ja nevim, jestli to nejsou az zbytecne starosti, maraton jsem v klidu odbehl na piskotech a ciste vode danych na obcerstvovavce...

    ReplyDelete
  6. Souhlasim a Adamem.Taky jsem jako ty zkoušela kde co.Gel je děsně sladkej, nedokážu ho pak zapít a bolí mě děsně žaludek,tyčku, tu zas nezvládám rozkousat.Piškoty na tréninkových bězích byly to pravý.Na maraton jsem se 1. pořádně najedla sladký rejže večer před, 2.ráno k snídani opět sladká rejže
    3. dvě hod.před startem zase rejže
    Na cestujsem si vzala energetický tablety, jsou proti křečím, chutnaj jako Besipky a musím říct, že jsem na ně od 30.km měla vyloženě chuť, asvěte div se..od 30.km jsem pila Colu !!!to by mě nikdy nenapadlo.PůlM by jsi měla zvládnout jen s pitím ....něco malého si vezmi do kapsy ,ale uvidíš, že to nakonec nebudeš potřebovat.Mega

    ReplyDelete
  7. Rejze :) Zajimavy. Diky. Ty tabletky mam taky ozkouseny, ty jsou dobry :)

    ReplyDelete
  8. Mě teď úplně stačí hroznový cukr. Občas si prostě zobnu, např. včera 1/2M jsem dala na 3 bonbony :o)

    ReplyDelete