Jak jsem se úplně zbytečně pakovala na triatlon

by July 10, 2010 14 comments
Chtěla jsem Vás překvapit a tak jsem nic předem nepsala, ale měla jsem v plánu si už dnes zkusit svůj první triatlon, nečekat na železný knedlík, jednalo se o amatérský triatlon v Sudoměřicích u Tábora. Dokonce jsem do toho zatáhla i ségru, že by si dala pidi trať určenou pro děti a dámy :) Že to nebude procházka růžovým sadem bylo zřejmé z předpovědi počasí - 33 stupňů je trochu moc. Všechno jsem krásně naplánovala, včera večer jsem si sepsala následující textík, který jsem tu chtěla dnes publikovat, abych si vytvořila seznam věcí, které s sebou mám vzít...

Moc času na rozmýšlení jsem tedy rozhodně neměla. Sotva se zavřely dveře za posledním hostem z oslavy mé promoce, začala jsem přemýšlet, co s sebou, jak co udělat:

Musíme tam nějak dojet, tedy potřebuji mapu. Registrace něco málo stojí, takže peníze. Jo a samozřejmě budeme celou dobu fotit, ne? :) Takže foťák. Hm, to by byl základ. A teď postupně všechny tři disciplíny: Začneme plaváním, takže potřebuju nějaký plavací úbor, tedy dres (kalhotky a podprda, v mém případě). Brýle? Používají venkovští triatlonisti v rybníce brýle? Kdo ví... radši si je vezmu. A co třeba moje neopernové botičky, abych se nemusela bahnit (jediná neopranová výzbroj, co mám:D)? To tedy nevím. Ale co, auto je veliké, sbalím si je taky. Nechat je schované v kufru můžu vždycky... Čepice? Žádnou nemám, tak to je vyřešené. Dobře, polezu do vody, v plavkách, možná brýlích a botičkách a poplavu. Pak vylezu a musím se otřít od toho hnusu, co na mě ulpí, takže ručník. A raději dva. Ne, tři. Jeden na utření hnusu z těla, druhý si rozložím u kola, aby se mi osušily nohy a třetí pak pro jistotu, abych měla nějaký čistý po závodě. To je trochu extrémní, ale co. Tedy tři ručníky. Doběhnu ke kolu, otřu se, vezmu si ponožky a boty na běh, přilbu, sluneční brýle, asi se budu muset namazat opalovacím krémem (to už možná před začátkem). A taky nějakou pokrývku hlavy. A už na kolo si vezmu tričko a číslo, takže budu potřebovat pásek na číslo. Šlapu, šlapu, dostanu hlad :D Takže na kolo vodu a nějaký pišingr, asi banán, možná i tyčinku. Taky byh s sebou měla mít Ventolin a kapesník a nějaké bonbónky s hroznovým cukrem a minerály. To musím ještě nějak vymyslet, kam to dám, abych to měla i při běhu. Občerstvení při běhu kromě skladných bonbónků už určitě potřebovat nebudu, vodu mi bude podávat můj milý. To jsem nějak přeskočila druhé depo. Tam slezu z kola a poběžím, to je všechno. Fajn. Když píchnu, tak budu muset vzdát, protože duši jsem neměnila už rok a nestihla jsem si to procvičit :) Takže rezervní duši, nářadí a pumpičku nechávám doma. Doběhnu, občerstvím se, zhygienizuju, převléknu do něčeho pohodlného a pojedeme domů :) Tak to toho zase tak moc není. Snad jesem na nic nezapomněla...

Jo ještě další tipy:
  • vodu na kolo do držátka
  • hodně povolení tkaničky u bot
  • na konci vody pomaleji, abych s sebou neflákla z kola
  • u kola rozložit na zem ručníček, aby se osušily nožky

Strašně moc jsem se těšila, jaký to bude úžasný zážitek. Ráno jsem vstala a zjistila nepříjemnou skutečnost - poněkud nečekaně mě dostihly mé ženské dny. Když už to tu píšu, tak to musím napsat všechno, aby to všichni pochopili a nevznikala zbytečné dlouhá diskuze. Je to zase takové tabu téma, ale k čertu je to pro mě problém, tak o něm nebudu mlčet jen proto, že se o tom nemluví... Kdo nechce, ať to nečte :) Tedy pro ty, kteří se v problematice až tak neorientují: tampón je sice řešení, nicméně ho není doporučováno používat do špinavé vody a i když se používá v relativně čisté vodě, doporučuje se ho vyměnit vcelku hned, jak se z vody vyleze (protože do sebe vodu nasává). Tedy vlézt s ním do rybníku a pak ho ještě hodinu a půl nechat asi není nejhygieničtější řešení a to ani nemluvím o tom příšerném vedru venku...
Protože jsem nevymyslela, co dělat, tak jsem nejela :( A nejhorší je, že železný knedlík je přesně za měsíc... takže tenhle problém vážně potřebuju vyřešit. Jak to řeší ostatní triatlonistky? Risknout to a doufat, že se žádná infekce konat nebude? Abych se přiznala, nic lepšího mě nenapadá. Vzát se? Néééééé, já nechci, dneska mi to stačilo. Hormonální metody jsou v mém případě mimo možnosti. Máte někdo informace k tématu?

Koukala jsem i na triatlony podobného typu (krátké a pro MTB, ale zase ne moc náročné) v jiných termínech, ale vždycky se mi to s něčím dalším kryje.

Mno a teď z jiného soudku - minulý týden jsem strávila cestováním a pobytem u moře, bylo to žůžo, akorát jsem toho moc nenatrénovala, bylo dost horko. Ale už jsem zpět a hodlám se do toho zase pustit s plnou vervou :) Dneska jsem si byla alespoň zaběhat a horko nedovolilo jinak, než si vzít ty nejkratší kraťásky, co mám (už je mám asi 2 roky, ale dnes poprvé jsem si vzala ven - trochu paradox na to, jak se vyvíjí má hmotnost:D). Díky tomu mě dnes napadla nová teorie ohledně zdravení: čím kratší kraťasy, tím více běžců běžkyni zdraví (bežkyň potkávám příliš málo na to, abych je považovala za statisticky významný vzorek - navíc mám stejně pocit, že u nich se situace nezměnila:). V těhlech nejkratších kraťáscích mě dnes zdravili i cyklisti, to se mi ještě nikdy nestalo...

Tak běhu zdar, doufám, že brzo napíšu zase něco rize pozitivního :)

14 comments:

  1. Brýle na plavání se ti zamlží a jsou celkem zbytečné-nebrat. Neoprenové boty tě budou při plavání jen zdržovat-nebrat. Čepici s číslem na ID dostaneš. Ručníky, budiž, ale čas na osušování bude až v cíli, takže postačí 1-2 (malinký na nohy+normální po sprše). Na kolo bidon s vodou a Ventolin každopádně. Kapesník, tyčinky, tabletky ap. a banán jsou uplně zbytečné-vynechat, raději vzít náhradní duši a pumpičku+zouváky. Na běh max. jeden bonbónek a voda na občerstvovačce zcela postačí.
    Menses lze posunout hormonálně (tbl., inj.), ale vzhledem k tomu, jak snášíš hormony, za to ID nestojí. Je to na uváženou, osobně bych nebyla proti tampónu, je to krátký triatlon. Bude-li to v posledních dnech, mělo by to být v pohodě, v prvních dnech je to na uváženou. Ale myslím, že za tu chvíli ve vodě nedojde k až takovému nasáknutí, aby pak vznikl na trase problém nebo aby pak vznikla nějaká infekce.
    Ale třeba ti to vyjde a nebudeš to muset řešit :-).

    ReplyDelete
  2. johari: diky moc za rady, same uzitecne informace, uz z toho nejsem tak zoufala :)

    ReplyDelete
  3. Ahoj, v tom je výhoda antikoncepce (samozřejmě vyvážená i jejími nevýhodami), někdy si tak v neděli řeknu: Nemám chuť TO dostat. A otevřu další balení :-) Mám antikoncepci vědecky testovanou až na půlroční braní v kuse, což jsem nikdy neudělala, ale dvě platíčka po sobě beru docela často. Z doby, kdy jsem jí ještě nebrala, vím, že existovaly nějaké prášky na posunutí periody. Gynekolog mi je předepisoval jednou na dovolenou, ale nepoužila jsem je. Zkus se doktora zeptat. Vím, že to může být jen hodně výjimečné a je otázka, zda Ti ten závod stojí za to, aby si si rozhodila tělo.
    Tampón, voda z rybníka a první den menstruace je blbá kombinace, pokud není po ruce záchod jen, co vylezeš z vody. Asi nemáš jinou možnost, než to brát jako realitu. Peggy

    ReplyDelete
  4. Peggy, jak jsem psala - prisun hormonu z venci mi vubec nedela dobre, to neprichazi v uvahu, nestoji to za to... ale diky za snahu a ucast :)

    ReplyDelete
  5. Ahoj, trosku budu oponovat johari:
    Brýle na plavání imho absolutní nutnost, pokud člověk neplave stylem paní Radová. Kvalitní brýle se nezamlžují, nebo se dá koupit sprej proti zamlžování, nebo na ně jednoduše stačí naplivat (ano naplivat :-)
    Co myslíš čepicí s ID? Co mám zkušenost, tak se dávají jen čísla a připni si kam chceš + fixou na ruku a nohu.
    Souhlasím, že nějaký osušování je zbytečný, za takovýho hicu, než doběhneš ke kolu, tak jsi suchá :-) Nebo v pár minutách na kole.
    S duší, pumpou a serepetičkama okolo je taky zbytečný se imho tahat, když sOcketka psala, že si duši stejně nezvládne vyměnit. Až si to natrénuje, tak určitě.
    K hlavnímu problému tak nějak nemám co poradit, zatím mě to nepotkalo :D

    Tak přeju ať ti to příště vyjde

    ReplyDelete
  6. Lovec: :) Doufej, ze Te to ani nepotka :D Jinak diky za nazory. Tu dusi se urcite chci naucit vymenit. Teda ja bych to v nouzi zvladla, ale trvalo by mi to tak dlouho, nez bych na to prisla, ze na zavod se mi to moc nevyplati. Ale to knedliku to snad nekdy stihnu potrenovat :)

    ReplyDelete
  7. Seznam co sis vypracovala je typickej seznam triatlonisty, který se rekrutuje z běžeckého pole. Jsem ten samej případ a můj seznam na první krátký triatlon měl rozsah A4 a potřeboval bych na něj loďák :-). Postupem času jsem ho na krátký triatlon zredukoval na minimum. Pokusím se ho z hlavy zreprodukovat.

    1) Oblečení je potřeba zvolit tak, aby v něm šlo absolvovat všechny disciplíny. Takže elasťáky (dělají se i s tenkou cyklo vložkou) a nějaký topík. Ideální je triatlonová kombinéza, ale ne každej do toho chce investovat. Všechno to rychle uschne a je to v pohodě. Na nějaké převlékání v depech není rozhodně prostor.

    2) Plavecké brýle jsou nutností, protože hledat bez nich bojku v tom vlnobití od kolegů je holá utopie.

    3) Na kolo beru brýle, přilbu, tretry, bidon s pitím a jeden energetickej gel. Kdo píchne na krátkym triatlonu, tak je stejně v čudu ať tu duši má nebo ne. Ale je lepší jí vozit v brašničce pod sedlem. Horší je to s pumpičkou, protože to je bezkonkurenčně největší problém.

    4) Na běh se jen vymeněj cyklo tretry za běžecký boty, vysosne se další gel, sundá se helma a nasadí se čepice a jde se na to.

    Všechno je to takovej kalup, že na nic jinýho není čas :-) a člověk se pořádně rozkouká až v cíli.

    ReplyDelete
  8. Renda: mno jo, ja ani nemam v planu menit boty, protoze na kole jezdim v bezeckych, jine nemam :D

    ReplyDelete
  9. takže budeš mít rekordně rychlá depa:-) A z "dnů" nezoufej, počítám, že bys o prázdninách jenom těžko hledala víkend, kdy se něco zajímavého nejede.

    ReplyDelete
  10. Mno jo, jenze ja mam ty jine vikendy vetsinou jaksi obsazeno, nebo je to hrozne daleko... navic na knedlik jsem prihlasena a mam zaplaceno. Ale nejak to dopadne, doufejme, ze k me spokojenosti :)

    ReplyDelete
  11. Lovče, neoponuj:
    1. Na železném knedlíku (=Iron Dumpling=ID) jsme dostávali plavecké čepice s číslem závodníka.
    2. Plavecké brýle se zamlžují a na tak krátkou vzdálenost jsou zbytečné, pochybuji, že s0cketka poplave kraula v balíku (čímž ji rozhodně nechci podceňovat!), a je tedy lepší je nemít než se s nimi celou dobu plavání rozčilovat a nic nevidět, jak tomu bylo u jiných účastníků.
    3. Duši s0cketka vymění, neschopná není. Takže duše a pumpa nesmí chybět, není to zas tak těžká ani objemná záležitost (nevozíš-li ovšem nožní pumpu s barometrem).

    s0cketko, neřeš to už! Připravená jsi velmi dobře, teď se jen vyvaruj úrazů a nezmatkuj, bude to super zážitek a nějak to dopadne, a já vím, že se ti to povede!

    ReplyDelete
  12. johari: v pohode, nezmatkuju, nemej obavy :) jen jsem se tesila, chystala a nic z toho :( a s tou dusi diky za duveru, ale jak jsem psala, asi by mi to zabralo prilis mnoho casu... ale pravda, mozna lepsi, nez to vzdat, uz jen kvuli pocitu :)

    ReplyDelete
  13. Ahoj, k řešení Tvého ženského problému mě napadá už jenom jediné - jestli by nestálo za to vyzkoušet menstruační kalíšek. Bohužel s tím sama žádné zkušenosti nemám, ale na netu se dá najít spousta názorů od spokojených uživatelek. Narozdíl od tampónu to má výhodu, že to nenasákne.
    Přijde mi trošku hloupý radit něco, co sama nemám vyzkoušené, ale pokud hormony nepřipadají v úvahu, tak možná by toto za pokus stálo.
    Každopádně přeji mnoho úspěchů na knedlíku a třeba tentokrát tyto problémy nebudeš muset vůbec řešit.
    Lenka

    ReplyDelete
  14. Lenka: jj, taky jsem cetla spoustu nadsenych ohlasu, ale bohuzel jsem cetla i nektere negativni ohlasy, hlavne od lekaru. oni jsou obcas trochu zpatecnicti, to je pravda, ale zrovna u tohohle nevim, moc se mi to nechce zkouset, je to takove divne..

    ReplyDelete