Srdce jako zvon

by November 29, 2010 14 comments
Dneska jsem měla den plný pokusů a objevů. Důležitá informace je až na konci příspěvku, ale mám nějakou sdílnou náladu, tak mi odpusťte offtopic úvod :)

Cesta autem
Nejdříve jsem ráno poprvé řídila svého Fordíčka na sněhu a ledu. Nějak se do té posilovny přece dostat musím. Říkala jsem si, že když jezdí všichni, zvládnu to taky. Když jsem seděla v autě v naší podzemní garáži a pomalu se přede mnou otvíraly dveře, postupně se zjevovala ta bílá krajina, luxusně hladký a uježděný výjezd z podzemí (zasněžený kopeček nahoru), už jsem viděla, jak dojedu do půlky a pak se Fordíček začne točit dokolečka a pomalu se posune napříč a sjede zpět do garáže, přičemž otluču polovinu světel a ještě zničím výjezd z garáže. Naštěstí zafungovaly zimní gumy a já vyjela. Sníh křupal pod koly a já se začala cítit celkem bezpěčně. Na široké silnici, kde nikdy nic nejezdí, jsem si zkusila, jak to brzdí. Že je skutečná kalamita mi došlo, až když jsem dojela na dálnici, kde to obvykle každý druhý borec mastí 130, i když je tam 80. Ale světe div se, dneska jelo každé jedno auto 40. Občas auto úplně nedrželo směr, který jsem mu určovala a různě tancovalo ze strany na stranu podle vyjetých a namrzlých kolejí. To je najednou pravá zima, panečku.
Už ve chvíli, kdy jsem zaparkovala před posilkou, jsem měla kardiovaskulární rozcvičku za sebou, srdce bušilo jako ďas :) Ještě to odřídím domů, ale zbytek dne se radši budu kodrcat MHD.

V posilce
Po velmi dlouhé době jsem dneska necvičila systémem kruhového tréninku, ale pěkně série za sebou. Došlo mi, jak mě běh vytrénoval. Dolní polovina těla a břicho jsou na tom celkem slušně, to šlo snadno a zdaleka jsem nešla nadoraz. Ale vršek, to je bída s nouzí. Udělala jsem 250 zkracovaček, 150 dřepů, 100 výpadů, pohoda. Ale pak to přišlo. Odlehčené kliky (s rukama na lavičce), horko těžko 50 s přestávkami častěji, než bych ráda. Hlavní problém byla padající hlava, ale ke konci už úplně všechno :) Benchpress jen s váhou tyče - 60 ve třech sériích a úplně na dřeň. Přítahy s gigantickou dopomocí (tahala jsem asi jen 20kg) a opět jen 60 a měla jsem celkem dost. Další cvik na záda šel už lépe, ale to už mě moc nevytrhlo. Zkrátka je evidentní, že běh je úžasně prospěšná aktivita na nohy a břicho, ale zbytek svalů se skutečně moc nezapojí.

Běh na boso
Inspirována článkem na Behej.com jsem si na závěr dala dvanáct minut intervalů na páse, ale na boso. Moc jsem to nevychytala - bez ponožek se mi tam běhat nechtělo, ale ponožky trochu klouzaly, takže jsem musela dávat velký bacha, abych neskončila obličejem na páse. Každopádně to bylo super :) Už po pěti minutách jsem cítila snad každý sval na chodidle, pak se přidaly i lýtka, ale všechno tak příjemně a za chvíli to zase přešlo. Šeptem a se zaťukáním na dřevo: ani achilovky neprotestovaly! Příště si vezmu protiskluzové ponožky a rozhodně si to zopakuju. Nejsem si jista, jestli mám tu správnou techniku běhu přes špičky, skoro se bojím, že ne. Na druhou stranu, co bych chtěla po jednom krátkém běhu... časem na to snad přijdu.

Srdíčko
A teď k jádru věci. Už dlouho, skutečně hodně dlouho, jsem si říkala, že bych se měla nechat vyšetřit, jestli nemám nějakou vrozenou srdeční vadu. Přeci jen, na závodech se často nešetřím, sem tam mi to tam zabuší tak divně, spousta stresu... občas mi to vyvstalo v hlavě, až jsem se objednala na vyšetření. Přemýšlela jsem, co bych dělala, kdybych ji měla. Přestala bych běhat? To bych asi neměla dělat. Ale neměla bych závodit. Vydržela bych to? A mám tam vůbec chodit? Půjdu. Alespoň bude před závodem klidnější i zbytek rodiny (mamka mi před každým závodem říká, ať to hlavně nepřeháním a po doběhu mi píše, že je ráda, že jsem to přežila:). Tak jsem tam dneska byla. Pan doktor byl moc fajn, vyšetřil, pravil, že jsem zdravá jako ryba a že když nepoběžím po chřipce nebo s chřipkou, tak bych měla každý závod přežít :) Takže se mi tak trochu ulevilo, už nemusím při každém divném pocitu přemýšlet, jestli to se mnou za rohem nešlehne :) Blbost, co? Já vím, ale až ode dneška. Možná jsem maličko hypochondr. Zase na každém rohu dneska čtete, že by se tak měl nechat vyšetřit každý sportovec, takže ta hypochondrie vlastně není moje chyba .) A to je hlavní obsah mého dnešního příspěvku - mám z toho radost :) Taková příjemná úleva. To je všecko.

14 comments:

  1. :) cha cha, a pak ze podleham obavam a naseptavanim jen ja.. Tos me potesila, gratulace k peknemu srdci a at se ti hezka pobiha..
    Zkus Vibram five fingers. na pasu (i venku na travniku) nema chybu 12:)

    ReplyDelete
  2. Wow, Ty ses rychly ctenar :) Vibramy si chci koupit na jare, zatim chybi finance. Ale mam je na wishlistu a uz se na ne desne tesim :)

    ReplyDelete
  3. s0c: nebo ze by Jezisek? :o) srdce je strasne dulezitem takze je dobre, ze jsi v poradku. a mezi nama, tak velky serie, co popisujes, to bych nevidela jako az tak velkou neschopnost. kdo da normalne 150 drepu jen tak, 100 vypadu a nahore serie po sedesati, byt s mensi vahou? podivej se v posilce kolem sebe a zarucene tam budes ta, co nejvic maka... :o)

    ReplyDelete
  4. Srdce jsme si nechala důkladně vyšetřit před čtyřmi lety, protože jsem prodělala nemoc a bála se, zda nezůstalo poškozené (vlastně hlavně maminka se bála, protože má malou srdceční vadu). To mé je taky v požádku (jizvy po nešťastné lásce se asi nepočítají :-)))) Teď ještě řeším, že bych měla zajít na zátěžový test kvůli klesajícímu tlaku. To až vyřeším koleno, na kterém už úspěšně pracuji. Včera mi fyzioterapeut řekl, že bych zatím neměla na náledí nebo do sněhu a tak leštím běhátko. Mám na ty doktory už pořadník :-)))) pa Peggy

    ReplyDelete
  5. 250, 100, 150.. Proč tolik? V kolika sériích to uděláš?

    ReplyDelete
  6. Nikie: To tezko posoudit, tam jsou samy hromotluci, co zvedaj vahu, se kterou ani nehnu :) Každopádně se snažím dostat se na úroveň, že bych udělala alespoň jeden úplně ukázkový klik a shyb, což teď nedokážu, ani kdybych se u toho přetrhla.

    Peggy: Žiješ! :) Tak držím palce, ať to všechno brzo srovnáš.

    Pulec: Ono to není tolik. Všechno jsem to dělala v sériích po 50 a cca 30s přestávkou. Ne, vlastně dřepy po 25. Hořejšek jsem dělala po dvaceti, protože víc neudělám (u kliků jsem pak zdechla, to už jsem nedodělala). Není to moc. Kdybych jich dělala míň, tak mám pocit, že už by to nemělo skoro žádný efekt. jedině bych je dělala se zátěží, ale to se mi moc nechce, těžká jsem imho dost, nechci mít velké svaly na zadku a na nohách, už teď mám nohy větší, než potřebuju... snažím se trénovat spíš silovou vytrvalost. Jak říkám, nohy jsou v pohodě, to mě netrápí, ale ten vršek.. (viz. komentář Nikie)

    ReplyDelete
  7. Z mého pohledu to přeháníš. Ruce 8-12 opakování ve třech sériích je až kam, nohy 15-20 ve 3-4 sériích taky musí stačit (jak dotahuješ ty poslední cviky, ještě je děláš tak správně jako ty první??). Efekt stejně poznáš až tak za 6 týdnů, takhle to spíš přepálíš... No ale dělej jak myslíš a jak to cítíš... Já vím, že víš ;o)

    ReplyDelete
  8. Pulec: Tak jsem to cvicila na zacatku, pred dvema mesici a uz tehdy to bylo celkem jednoduche - ale telo si zvyka rychle. Zvlast prave ty nohy. A na techniku se samozrejme soustredim velmi peclive a i posledni drep byl perfektni. Ono na nejake zakladni posilovani to toho urcte stacilo min, ale kdyz muzu byt jeste lepsi, tak proc ne :) To je jako kdybych Ti rekla, ze pro zdravi Ti taky joggovat 20 minut 3x tydne. Ale to Ty prece delat nebudes :D

    ReplyDelete
  9. No jo, ale za dvacet minut ani nenastartuju spalování, to bys mi prostě nemohla doporučit :o))

    ReplyDelete
  10. Taky moc nechápu tvoje megasérie. Proc, když si tělo zvyká, nezvýšit zátěž a jít trošku na mín opakování?..ale chapu, že v tomhle jsem odkojenej trošku jinak - 5 seriemi po 6 reps. :-)
    Vašek

    ReplyDelete
  11. Vasek: Protoze mym cilem neni rysovat ani zvetsovat svaly, ale zvysit silovou vytrvalost :)

    ReplyDelete
  12. faktická poznámka: než začneš zvyšovat silovou vytrvalost, musíš mít nějaký základ absolutní síly, protože jinak tu silovou vytrvalost nemáš kam zvyšovat ;-)

    ReplyDelete
  13. :) Muzu zvysovat vytrvalost ne? Silu udelat drep mam, tak se snazim byt vytrvala v delani drepu :)

    ReplyDelete