Už zase běhám?

by March 08, 2011 20 comments
To je pořád běhám, neběhám, běhám, neběhám... tak teď už asi zase běhám. Na konci minulého týdne jsem konečně obdržela ty úžasné, všehospásné a hustodémonsky krutopřísné vložky do bot. Vyhrabala jsem tedy ze šuplíku ten můj, jak by řekl přítel, ultimátní plán.

Pátek
První výběh: 10 minut svižné chůze, pak 8 minut jogging a pak dojít domů. Mno, dojmy to byly různé. Stabilita nohou určitě lepší. Vložky slušně tlačily od začátku, ovšem první čvtrhodinku to bylo příjemné, pak mě ale začal tuhnout krk, bolela mě hlava a zvedal se mi žaludek s každým došlapem. Fakt jsem byla ráda, když jsem se doma zula. Navíc stabilita byla sice výrazně lepší, ale pořád se mi zdálo, že nebylo nemožné zase dávat nohy do X. Ve středu mám výběh s Milošem, aby na mně kouknul, jak tam ty nohy vlastně kroutím, tak uvidíme, jak je to ve skutečnosti.

Sobota
Další den jsem vyrazila na kole, 40 kiláčků s přestávkou v půlce na oběd u našich. Zase strašně super pocit :) Jako oba předchozí letošní výjezdy a jako skoro pokaždé, když po delší době sednu na kolo, bolela kolena. Na konci tak, že jsem zase musela kolo do kopce tlačit. Dokonce mě bolela ještě druhý den ráno, což se mi stalo naposledy loni po prvním závodním půlmaratonu. Naštěstí to teď bylo lepší, ale po 40 kilometrech na kole, to tedy nic moc.

Neděle
Druhý "běh": opět chůze proložená joggingem, asi 10 minut. Jenže... v tu sobotu jsem na tom kole asi nějak ofoukla nebo co a samozřejmě jsem k tomu podcenila počasí. Vidím sluníčko, tak jsem vzala kraťasy, tričko, tenkou bundu a kšiltovku a tam ledový vichr, že mi umrzaly prsty a strašně mi nafoukalo do uší... alespoň na vložky už jsem si asi zvykla a už mě tolik netrápily (a nebo jsem byla tak vyšokovaná z té zimy, že jsem to nevnímala:).
Jo a definitivně jsem odepsala tepák, už neměří za žádnou cenu, poslední týdny vůbec nikdy. A nic nepomáhá.

Pondělí
Bolí mě v krku, bolí mě hlava, píchá mě v uších, dokonce moc nemůžu ani kousat, pač mě bolí ten kousací kloub... asi jsem vážně nějak ofoukla a nastydla. Takže dneska pohov.
Ale leželo mi v hlavě to kolo, jestli přece jen nesedím nějak blbě. Tak jsem si přivázala flashku na dlouhou tkaničku (jako že to je olovnice:) a skočila do kočárkárny zjistit, jak to tedy sedím. Neměl mi kdo kolo držet, takže jsem pokrčenou nohou stála na zemi a druhou nohou a zadkem seděla na nakloněném kole. Asi bych to měla zopáknout ještě jednou, až mi kolo někdo přidrží a budu se na něm moct sednout skutečně, ale naměřila jsem, že koleno mám prakticky propnuté, když se dotýkám patou šlapky, když bříškem chodidla, tak ho mám trochu pokrčené. Když dám šlapku do polohy 3h a spustím flashku na provázku, tak vede v rovině spolu se středem šlapky (v té správné rovině). Takže teoreticky sedím dobře.
Ale tohle bolení kolen na kole už tu bylo před pár lety a ve větší či menší míře je každý rok na každém kole... a zlepšuje se tréninkem (jen se to nesmí přehnat protože to tak pak křupne a jsem odepsaná na poměrně hodně týdnů). Takže asi zbytečně laboruju, asi to zase souvisí s těma mýma nohama do X.

Úterý
Už je mi trochu líp, ale pořád žádná sláva, hlava a uzliny nic moc. Dneska mám v plánu běh, asi ho posunu na zítřek. Taky v noci dost zatuhla achilovka. No jo, říkali, že to pár týdnů potrvá, než se ty nohy trochu srovnají těma vložkama. Tak snad je to jen dočasné.
Teda jsem trochu naštvaná, protože jaro je tady a já mám zase houby z běhu i z kola... když pominu momentální nachlazení, tak k pořádnému běhu mám ještě daleko a jet na kole si taky musím dvakrát rozmyslet (zima a kolena) a taky jsem si ráno stoupla na váhu, čímž jsem sérii nevlídných zpráv korunovala.
Ale šmarja, dyť je teprve první půlka března... ono se to všechno ještě spraví :) Navíc je to všechno (skoro:) i tak mnohem lepší, než třeba před měsícem, takže co bych ještě chtěla! Zkrátka jsem si nějak navykla na ten komfort, že co jsem chtěla, to jsem měla. Ale tak to asi nechodí pořád. Mlčet, makat a věřit. To bude asi mé moto pro další dny :)

20 comments:

  1. Je super, že máš trpělivost znovu a znovu to zkoušet a že i přes bolest do toho jdeš. Všechno je to o hlavě, pokud není nemoc nebo zranění... Tak snad už to bude jen lepší... ;-) Jinak to kolo mě tento rok čeká první sezónu - silnička, tak jsem na sebe zvědavá. Určitě napíšu nějaký článek hned po první vyjížďce a doufám, že si nerozbiju hubu, protože s nášlapama jsem nikdy nejezdila... :-D

    ReplyDelete
  2. Díky za komentář, Jitko :) Mně už ta trpělivost tak nějak dochází, ale na druhou stranu mi nic jiného, než být trpělivá nezbývá.
    Na silničce jsem nikdy neseděla, takže na článek jsem zvědavá :)

    ReplyDelete
  3. Koukám, že v tvém podání je ten běh docela věda. :) Ale vydrž prťka, vydrž. :))

    ReplyDelete
  4. :D Mne ty komentare dycky dostanou. Ale v dobrem slova smyslu, zveda mi to naladu :)

    ReplyDelete
  5. Tý v..e hustodémonsky krutopřísné, sem poprskal kafem monitor, to mi nedělej! :-D

    Mi furt vrtá v hlavě Tvoje koleno bolavé z běhu. Možná by nebylo od věci zkusit si nechat nastavit posez na BG Fitu. Mně nastavení pomohlo. Tož vydrž ve zdraví, jaro je tu!

    ReplyDelete
  6. Chce to matematicky model:)!!! Ne vazne, vydrz, vydrz, vedes si velmi dobre. Proti "planu" mas velky naskok, bede to OK. Tak pomalu, abys nebyla KO. MSF! 12:)

    ReplyDelete
  7. Jecminek: To ale neni muj vynalez... to uz je dlouho na seznamu.. http://twitpic.com/xwjk9 :)
    BG Fit, neco jsem o tom asi kdysi cetla, ale to bude urcite zase nejaka draha sranda, ne?

    ReplyDelete
  8. Honza: Jj, KO a OK k sobe ma necekane blizko :))

    ReplyDelete
  9. No zase abych zopakoval :)) "nejhorší je bejt natěšenej a odpočinutej :))" deleje to pro radost, dělej to smírou a ono se tělo pomalu srovná samo občas jsou to měsíce a roky bohužel :)

    ReplyDelete
  10. Souhlas :) Natesena a odpocata...

    ReplyDelete
  11. ježiš, BG fit byl myšlen na kolo, ne na běh. Někdy rychleji píšu než myslím. Něco to stojí, ale skoro vždycky se dá domluvit. Cena se obvykle pohybuje kolem 3-4 000, kamarád se teď nedávno dohodl na 2000 a ani tam nekupoval kolo.
    Psal jsem o tom na blogu, docela Tě proměří, včetně třeba rozdílné délky nohou, jiná metoda je pro kompenzaci delšího stehna, jiná pro lýtko, nohy do x, do o, docela mi to dává smysl a v mém případě bych i řekl, že to funguje. O odstraněných problémech s kolenem po BG fitu se dost píše, třeba i na endurainingu.

    ReplyDelete
  12. Hmhm, zni to dobre, ale je to fakt drahy :/ Ted jsem podone prachy nasypala do vlozek a vibramu a uz si dalsi takove vydaje ted nemuzu dovolit. Ale vyhledove si to budu pamatovat, diky :)

    ReplyDelete
  13. Přijde mi, že vložky a FF jsou dvě protichůdné věci. Na jedné straně podpora do tlumených bot a na druhé straně zcela "svobodné" boty bez jakékoli podpory a s minimálním tlumením. O co víc si zvykneš na vložky, tím víc budou nohy trpět ve FF.

    ReplyDelete
  14. Taky bych radsi videl VFF, ale zase si myslim, ze telu muze pomoci i vice vyrazne variabilnich signalu. Ze si vytvoris dva styly pro behani podle pouzitych bot, budou se sice tlouct, ale taky pomahat proti jednostranne zatezi.

    ReplyDelete
  15. Tak sis sam odpovedel :) Beh ve ff je zkratka uplne jiny pohyb...

    ReplyDelete
  16. s0cketka: jedna se o dva odlisne Adamy:-))

    ReplyDelete
  17. Mne to bylo trochu divne, ze ten prvni neni prihlasen... to bude zase nejaky vtipalek, jako uz si tu nekdo hral na jecminka nedavno, jestli se dobre pamatuju.. :)

    ReplyDelete
  18. Nejsem vtipálek, prostě se tak jmenuju. Ale jelikož jsem tu druhý, tak příště se podepíšu jako Adam II :-)

    ReplyDelete
  19. No ja chvilku premyslel, jestli jsem to opravdu nepsal ja, protoze me podobne myslenky taky napadaly:-))

    ReplyDelete