Nove zacatky

by January 14, 2018 4 comments
Samozrejme, ze veci nesly podle planu. Jak jsem psala v minulem prispevku, prvni 3 tydny byly o preziti a jedine priority byly spat a jist - pro vsechny zucastnene.

~ po 3 tydnech
Kdyz se veci zacaly trochu usazovat, zacala jsem se snazit cvicit podle


Ne kazdy den se povedlo, mozna kazdy druhy, i kdyz jsem se kazdy den uprimne snazila. Obcas jsem 20-30 minutovou sestavu musela cvicit treba na trikrat (par cviku, prebalit, nakojit, svacina, par cviku, povesit pradlo, prebalit, nakojit, zbytek cviku).
A musim rict, ze to bylo velmi prijemne. Nic moc namahaveho, ale malilicko me to srovnalo, coz bylo k nezaplaceni. Ono totiz nosit od rana do vecera po byte balik, ktery ma 3, 4, pak 5... kg, neni uplne zanedbatelna namaha na zada. Zvlast, kdyz mocne ublinkava po jidle a je potreba ji drzet na rameni aspon 20 minut treba 14x denne... (to je skoro 5 hodin - a to nepocitam kratke noseni mezi...).

Mimochodem tenhle prispevek uz pisu 3 dny po kouskach, proste neni cas, neni cas...

Zhruba od tehle doby jsem taky jednou tydne zacala chodit na fyzio (k osteopatovi). Chodime tam vsichni tri - jeden si uziva terapii a druheho zamestnava Zoe a podle potreby se stridame. Terapeut s nami ma zlatou trpelivost :)

~ po 5 tydnech

Jsem dostala anginu jako Brno. Antibiotika na 10 dni a pak jeste par dni relativne odpocinek...

~ po 7 tydnech

To uz jsem to nemohla vydrzet a udelala jsem si test, jestli treba uz nemuzu zacit zkouset behat. A taky jestli jsou me brisni svaly OK. Vsechno se jevilo jaks taks, takze jsem si vytiskla plan, jak zacit s behem!
K tomu se jsem se zacala snazit si obcas zacvicit kratkou jogu pro zacatecniky, krasne me to protahne svaly a citim, jak mi to pomaha znovu stabilizovat core.

Prvni pokus


Priprava probehla necekane hladce



Prvni "beh" v planu rika 10 minut. No jo, nejak se zacit musi. Vyslo to zrovna na den, kdy mel D hodne prace a tak jsem nemela ten luxus ze by ji pochoval, nez se obleknu etc. Ale vesmir nam byl naklonen :)

Poonami (Poo = kadeni; tsu nami = velka vlna (japonsky)) Zoe provedla 7 minut pred zacatkem konferencniho hovoru, takze jsme ji jeste osprochovali spolecne. A po kojeni, svete div se, nechtela na odrihnuti nosit po byte a ukazovat ruzne casti nabytku jako obvykle, ale usnula tak hluboce, ze jsem ji mohla polozit a bez revu se obleknout. Z obeda jsem snedla par lzic a zbytek si nechala na potom, protoze jestli jsem se uz neco naucila, tak je to nevynechavat prilezitosti. Jak je moznost, je potreba toho vyuzit. Dalsi sance uz vetsinou ten den nebyva.

Dali jsme klasickou prochazku, ale nekde uprostred jsem se snazila 10 minut trochu poklusavat. Po dvou minutach me zacalo pichat v boku :D A po 8 me zacalo pekne z ostra bolet v koleni. Sotva jsem to doklusala... Ale stejne to byl fantasticky pocit, zase "bezet".

Jeste bych mela zminit dulezitou technickou vec, kdyby nahodou nekoho napadlo taky behat s malym ditetem v kocarku: V navodu ke kocaru (ktery je specialne vyroben k behani) je napsano, ze se s ditetem smi behat az od 6 mesicu. Male deti jeste nemaji dostatecne vyvinute svaly drzici hlavu, takze jim na hrbolech hopsa ze strany na stranu. A prilis velke otresy jsou riziko proto, ze by se jim mohl vazne poskodit mozek (udery o lebku). Takze je potreba o tom premyslet! (Ze stejneho duvodu se nesmi se rvoucim miminem prilis agresivne trast.)

Driv nez ted (7-8 tydnu) bych s ni nebehala. Ted jsem si rekla, ze uz to zkusime protoze:

  • Zoe uz ma celkem dobrou kontrolu hlavicky (podle vseho nadprumerne).
  • Kocar jsem vypodlozila extra dekou a jeste je v mekkem fusaku.
  • Trasu jsem volila hladkou, zadna drncava dlazba, koreny etc. - idealne hladka dlazba nebo asfalt. Asi se mi povedlo to vybrat dobre, protoze se po ceste budila, ze to malo drnca :) (Na prochazku s ni jdu obvykle po chodnikach, kde je bohuzel mizerna dlazba, koreny etc., takze paradoxne pri behu mela mnohem hladsi jizdu nez obvykle.)

Druhy beh

O dva dny pozdeji jsem zkusila 15 minut - tentokrat jsem mela sanci vybehnout sama, protoze Zoe spala u D v pracovne a ja jenoduse mohla :)

Bohuzel to moc lepe nedopadlo - v boku me zacalo pichat az po trech minutech (bez kocaru je to jednodussi :), ale koleno se open ozvalo a zase fest. Sotva jsem pak dosla domu. Ve vytahu u zrcadla jsem to pochopila - zase mi koleno vbocuje dovnitr. K tomu mam na prave noze nejak sklony. Na fyziu me vzdycky srovnali, kdybych si jen pamatovala jak...

Jak dal?

Pristi tyden jdu k osteopatovi (neco jako fyzioterapeut), tak ze ho zeptam, snad mi pomuze. Do te doby to nema smysl zkouset, budu se spis soutredit na jogu. Snazim se davat si 20-30 minut pro uplne zacatecniky a citim se fantasticky - pekne mi to protahne, co mam zkracena a zaroven posiluju core, to by samo o sobe mohlo dost pomoct.

Takze prozatim se beh odklada, snad ne na dlouho.


4 comments:

  1. Jóga je dobrá, taky se snažím pravidelně cvičit. Jsi dobrá!

    ReplyDelete
  2. Paráda Martino :-) Přeji ti, ať těch příležitostí vyběhnout s kočárkem je čím dál více a koleno zlobí čím dál méně. 1bubo

    ReplyDelete
  3. 1bubo: Diky :) Zatim se mi porouchalo i druhe koleno a zada :D Noseni toho baliku na rameni je proste zatez. Ono se to podda :)

    ReplyDelete