Závodit, nebo nezávodit?

by November 04, 2010 9 comments
Běh 17. Listopadu ve hvězdě možná není extra výjimečný pro většinu běžců, ale pro mně je. Nejsem si úplně jista, čím, vždyť to byl až můj druhý závod (první byla Night Grand Prix). Možná proto, že to byl první závod, kde jsem nebyla úplně anonymní a byla jsem poslední vždycky, když jsem ho běžela. Možná mám kdesi hluboko skrytou touhu v něm zabodovat - tedy jednou neskončit poslední :) Ale asi hodně hluboko, protože zatím k tomu rozhodně nespěju.
Dneska jsem hodně přemýšlela, jestli ho letos běžet, nebo ne. Zatím jsem byla celkem rozhodnutá ho neběžet - v takovém malém českém závodě se moc neodpouští být poslední a k tomu neběžet naplno. A běžet naplno, to nevím, jestli si můžu dovolit. U svačinky jsem se ponořila do nostalgie a přečetla si své záznamy, jak jsem závod běžela poprvé, před třemi lety a podruhé, předloni (loni jsem léčila natržený stehenní sval). Poprvé jsem měla čas okolo třiceti minut (tempo 6:49 na km), to bych teď asi ještě zvládla. Ale pozor, loni jsem se zlepšila. Ajaj, to je blbé. Loni jsem běžela tempem 6:15 na km. A takovým tempem jsem sice letos běhala dokonce kompenzační tréninky, ale v červenci. Od zdravotní pauzy (prakticky bohužel celý srpen a září) už ani omylem. Za kolik bych to uběhla, nebýt té zlobivé achilovky a přerušeného tréninku, to radši nechci ani přemýšlet (Grrrrrrr!). Tak čas mě sice lehce odradil, ale zase jsem se zbavila pocitu, že i když budu zase poslední a budu zdržovat, budu na obtíž. Tak to rozhodně nebylo ani jeden rok!

Takže si napišme plusy a minusy obou řešení :)
Nepoběžím:Poběžím:
+ určitě si nepřetížím achilovku+ konečně si zase zazávodím (asi mám absťák i po závodění)
+ nebudu se cítit trapně, že jsem poslední a zdržuju+ budu motivovaná do dalšího běhu (to už ale stejně jsem)
- budu doma myslet na to, že jsem mohla běžet + bude sranda
+ bude to společenský a kulturní zážitek (těch teď moc nemám)
- asi bude trapas
- možná nestanovím nový osobák (na to nejsem moc zvyklá)
- budu se muset krotit, abych si nepokazila nožku


Skóre je vyrovnané, tak to zkusme jinak: když bych se nebála toho, že budu poslední a bude mi to blbé a přeženu to, tak bych rozhodně běžela. Ahááá, takže ona je chyba jenom v hlavě! Takže vážení, proč upadat do letargie, deprese a předsudků? Jestli to bude možné, určitě poběžím!
A tímto vyzývám i ostatní nesmělé a hlavně pomalé běžkyně (start pro ženy je oddělený), aby běžely taky, protože:
  1. letos určitě nebudou poslední
  2. já možná nebudu mít od hlavního pelotonu až takovou mezeru :)

9 comments:

  1. Hlasuji všemi dvaceti pro běžet :-) Viděla jsem Tě ve dvou závodech a umíš si je užít. Kdybych nemusela do práce, možná bych se Ti postarala o poslední místo :-) Peggy

    ReplyDelete
  2. Diky za podporu. Bezi se to v sobotu 20.11., to mas praci? Kdyby ne, tak urcite prijed! :)

    ReplyDelete
  3. Budu drzet palce! Urcite si to uzij, pokud to pojmes rozumne, tak to bude fajn. Mimochodem, veci a udalosti, ke kterym jsou nizka ocekavani vetsinou dopadnou velmi dobre:). MSF!

    ReplyDelete
  4. Já sice v práci nebudu, ale můj názor na malé závody znáš ;o) Ty jsi rozená závodnice, jdi a užij si to!

    ReplyDelete
  5. Nevím, při tvým způsobu tréningu bych asi neběžel a zvážil až závody v r. 2011-12.
    Ječmínek

    ReplyDelete
  6. Pulec: na Tebe uz to ani nezkousim - vim, ze u Tebe neuspeju (navic jsi moc rychla .) )
    Jecminek: Ja to nechci pojmout jako zavod a bezet to na krev, zkratka sviznejsi trenink. Nechci to zakriknout, ale noha se lepsi, posledni dobou je uplne v pohode. TUK, TUK. Takze si myslim, ze kdyz si budu hlidat tempo a nepojedu na krev, tak to snad bude ok. I posledni treninky ten beham celkem v tempu a kopce.

    ReplyDelete
  7. RYCHLÁ.... :oD Já snad umřu smíchy

    ReplyDelete
  8. hm, někdo se tady podepsal jako já, ale neporadil Ti totéž co já. Klidně běž, ale bacha na nožku!

    ReplyDelete
  9. Jecminek: :) Diky, malem me to trochu zvyklalo .)

    ReplyDelete